Csopak

2017.05.31. 14:20

Keresik a megoldást a csopaki strandon lévő mobil stég gazdaságos üzemeltetésére

CSOPAK - Nemrég ünnepelte a Sáner János Kertbarát Kör megalakulásának negyvenedik évfordulóját, jövőre pedig negyvenéves lesz a Csopak-Paloznak Horgászegyesület. Kezdetben mintegy 40 fővel alakultak, zömmel helyi horgászokkal.

Szendi Péter

- Az első elnökségből még ketten élnek, Jáger Ferenc és Szabó János. Utóbbi még aktív horgász, de a vezetőségben már nem vállal szerepet. Sportcéllal alakultunk, mivel a környéken akkoriban alig volt horgászegyesület. Rohamosan gyarapodott a létszámunk, volt olyan időszak is, amikor a 800 főt megközelítettük. Aztán amikor más egyesületek is létrejöttek, ez a szám megfogyatkozott, jelenleg 270 tagot számlálunk - tekint vissza a múltba Balassa Lajos, az egyesület elnöke.

A létszám ugyan emelkedne még, de több csónakhelyre nincs lehetőség. A legutóbbi közgyűlésen ezt is szigorította az elnökség, mert voltak, akik befizettek mindent, csupán horgászjegyet nem vettek. A továbbiakban ezt úgy kívánják kiszűrni, hogy aki két éven keresztül nem vesz horgászjegyet, annak a továbbiakban nem biztosítják a csónakhelyet, amelyre amúgy is elég nagy a várólista.

 

A strand keleti oldalán található mobil stég egyre népszerűbb a horgászok körében, ezt nemcsak az egyesület tagjai veszik igénybe. Balassa Lajos szerint nagy a valószínűsége annak, hogy már csak ebben az évben lehet horgászni rajta. - Ez a stég egy pályázatnak köszönhetően jött létre, melynek az önkormányzat volt a fő patrónusa. A tíz-éves fenntartási idő azonban idén lejár. Borzasztóan meg-emelkedett a stég ki- és berakásának a költsége, amely eléri manapság a három és fél millió forintot. Tudomásom szerint ezt a továbbiakban így az önkormányzat nem kívánja vállalni. Most olyan megoldáson gondolkodunk, hogy a stéget le lehessen fektetni a vízre, de ehhez át kellene alakítani, ami szintén egy hatalmas összeg. Így elképzelhető, hogy jövőre már nem lesz stég a strandon.

Ezzel kapcsolatosan megkerestük Ambrus Tibor polgármestert is. - Sajnos valóban így van. A horgászstég ki- és berakása ma már akkora költségekkel jár, hogy a képviselő-testület úgy látja, ez az összeg már nem vállalható. Nagyon sok ötlet, javaslat, elképzelés hangzott el, de amikor tényeket kértünk, akkor már senki sem tudott megvalósítható javaslatokkal előállni, ezért döntöttünk úgy, hogy idén a stéget visszahelyezzük, és őszig várjuk mindenki javaslatát, aki segítséget tud nyújtani abban, hogy megfelelő költséggel az önkormányzat, a horgászegyesület vagy civil szerveződés keretében a stég tovább szolgálja a horgászok szórakozását.

Balassa Lajos viszont örül annak, hogy a gyerekek körében egyre népszerűbb a horgászat. Minden évben rendeznek a Hal- és borünnep kapcsán snecifogó versenyt, ezen a 3-14 éves korosztályba tartozó gyerekek pecáznak, mintegy húszan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!