ellenállásba ütköztek

2018.01.12. 12:00

Körforgalom is épülhetne Csopakon

A településre mindig is jellemző volt, hogy folyamatosan épül-szépül.

Szendi Péter

Az iskola tornatermének a padlózatán a hibák kijavítása jelentős anyagi forrást igényel. Idén ezt mindenképpen rendbe kell tenni – mondta el Ambrus Tibor polgármester Fotó: Szendi Péter

A tavaly megkezdett strandfejlesztés idén folytatódik, ráadásul a Belügyminisztérium támogatásából több utcát felújítanak. Ambrus Tibor polgármester a Füredi út fejlesztésére is kitért.

Az iskola tornatermének a padlózatán a hibák kijavítása jelentős anyagi forrást igényel. Idén ezt mindenképpen rendbe kell tenni – mondta el Ambrus Tibor polgármester Fotó: Szendi Péter

- A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 46 millió 395 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette az önkormányzat strandfejlesztési pályázatát, többek között új vízi csúszdát kapott a községi strand, és egy 200 négyzetméteres, úszó napozóstéggel is bővül a fürdő tavasszal. Szerettük volna az iskola tornatermének a padlózatán a hibákat kijavítani, mindez jelentős anyagi forrást igényel. Ha nyerünk pályázati támogatást, ha nem, ezt mindenképpen rendbe kell tenni. A civilház rekonstrukciója is fontos elemük az idei fejlesztéseknek. Meg kell szüntetni a vizesedést, a külső homlokzatot, a tetőszerkezetet felújítani, a nyílászárókat kicserélni. Erre most folyik a tervezés, és januárban kiírjuk a közbeszerzést – kezdi az idei beruházásokkal a polgármester.

Az önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő kormányzati céltámogatásban részesült, melyet közútjaik burkolatfelújítására fordíthatnak. A támogatói okiratot a Belügyminisztériummal megkötötték, a támogatás felhasználásával – megfelelő árajánlat esetén – ígéretükhöz híven a Balaton, Hársfa, Mandulavirág, Napsugár, Gyöngyvirág, Kőkorsó, II. Rákóczi Ferenc, Kisfaludy Károly, Veszprémi, Deák Ferenc, Szent Donát utca és a Sóstói körút felújítása valósulhat meg idén. Ugyanakkor folytatódik a Fürdő utca mentén a járdafelújítás, melyre szintén támogatást kaptak.

Ambrus Tibor kitért a Füredi út esetleges felújítására és a körforgalom kiépítésére is. – Az egyik probléma az, hogy míg Balatonfüreden belterületi részen valósult meg a fejlesztés, addig nálunk nagyrészt külterületen kell hogy mindez megtörténjen. A belterületi útra egy kisajátítással szinte mindent meg lehet oldani, csupán pénz kérdése. Nálunk a tulajdonosok bele-egyezése nélkül mindez nem megy. Nem gondoltam, hogy ilyen ellenállásba ütközünk a tulajdonosok egy részétől. Szerintem azáltal, hogy kiszélesedne az út, új burkolatot kapna, ráadásul járda is épülne, megszűnnének a villanyvezetékek, akkor az ingatlanok értéke is növekedne. Érdekes módon sokan nem így gondolják. A problémát még az jelenti, hogy ez nem önkormányzati út, nekünk tulajdonosi jogunk itt nincs. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyébként 286 millió forintot szán a Füredi út felújítására. Én most úgy látom, hogy a Füredi út burkolatát ebből a pénzből felújítják, a körforgalmat pedig nekünk kell megvalósítani, remélhetőleg tudunk erre is majd pályázati támogatást kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!