Csopak

2017.03.31. 16:50

Ritkították a levendulát - A lakosságnak ajánlották fel a növényeket

Csopak - Jó időben és jó hangulatban ritkították a levendulabokrokat a 71-es út mentén.

Szendi Péter

A töveket az önkormányzat felajánlotta a lakosságnak azzal, hogy azokat Csopakon az ingatlan előtti vagy az ingatlan utcáról látható területén lehet felhasználni. - 2010 és 2011 között kezdtük ültetni a levendulákat a település közterületein. Elsősorban azért, mert a mediterrán hangulatot szerettük volna kihangsúlyozni - kezdi Ambrus Tibor polgármester. 2012-ben neveztünk a Virágos Magyarországért versenyre, amit meg is nyertünk. Ekkor a levendulát dupla sűrűséggel ültettük, hogy a zsűri szép levendulást lásson. Az ágyásokat tavasszal és ősszel ritkítjuk. A kikerülő töveket az önkormányzat idén is fel-ajánlotta a lakosságnak, nyaralótulajdonosoknak.

A sokoldalúan felhasználható, dekoratív levendula ágyásait tavasszal és ősszel megritkítják Fotó: Szendi Péter

A levendulát sok mindenre felhasználják, például fűszerként is, és a belőle kivont illóolaj számtalan kozmetikai termékben megtalálható. A virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz ál-lítható elő. A virágokat lehet kandírozni, néha sütemény-dekorációként is megjelenik. Gyakran használják más növényekkel együtt az aroma-terápiában. A levendulavirágokkal töltött párnácska segí-ti az alvást és az ellazulást. Nyugtató teakeverékekben szintén megtalálható. Hazánkban az 1700-as években terjedt el. Csopakon levendulaszörpöt, zselét, levendulás kekszet is készítenek, az önkormányzat pedig levendulaolajat állíttat elő a virágból.

Vass Lászlóné Budapestről jött, de Csopakon van nyaralója. Örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat a levendula egy részét felajánlja a lakosságnak. Ő majd az utcafrontra ülteti ki a növényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!