Csót

2016.07.22. 17:30

Hajó, mérleghinta és mászóka

Csót - A gyerekek nagy örömére új játszóteret avattak a közelmúltban Csóton. Önkormányzati forrásból egy nagyon tetszetős és modern, az uniós előírásoknak és szabályoknak megfelelő, kerítéssel körbevett és kamerákkal figyelt játszóterületet hoztak létre hatmillió forintból.

Varga Bea

A sárgára mázolt kerítés ajtajára került fel a nemzeti színű szalag, ennek átvágását követően mehettek be a játszótérre a gyerekek, a csóti óvodások vezetésével. Ezután a szülőkkel, nagyszülőkkel, az avatási ünnepség résztvevőivel közösen énekeltek, majd lufikat eregettek fel az égbe, és következhetett az önfeledt játék az új játszóeszközökön.

- Már nagyon várták a kisgyerekes szülők és az apróságok, hogy elkészüljön a játszótér, nekem pedig külön öröm, hogy 1999 után most, 2016-ban is felavathattam a faluban egy új játszóteret, mely sokkal szebb, nagyobb és biztonságosabb, mint az előző volt. A játszóeszközök három millió forintba kerültek, és nagyon sokféle van itt. A kedvencem a hajó, ez közel egymillió forintba került, de rengeteg funkciója van - mondta Kékesi István polgármester.

Fotó: Varga Bea

Az említett hajó mellett nagyon szép színes játékokon játszhatnak a gyerekek: van láncos egyensúlyozó, rugós hinta, mérleghinta, hagyományos hinta, a hat év alattiaknak manócska mászóka és természetesen található a játszótéren egy napvitorlával ellátott nagy méretű homokozó is. Az egész területet - a térkövezett utakon kívül - puha gyepszőnyeg borítja. A gyerekeket kísérő felnőttekre is gondoltak a játszótér kialakítása során, számukra egy ugyancsak fából készült, mutatós árnyékolót építettek asztallal és padokkal. A játszótérre elültettek hét platánfát, van itt vízcsap és a környezetét is biztonságossá tették - a játszótér melletti utat lezárták a gépjárműforgalom elől, rajta ezentúl csak gyalogosan és kerékpárral lehet közlekedni.

Természetesen nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek, szülőknek, nagyszülőknek is nagyon tetszik az új játszótér.

- Már nagyon vártuk, hogy elkészüljön, már megnéztük többször is, amikor készült. Most az avatásra Szonja unokámmal jöttünk el, és ugyan ő győri, de nagyon örül a játszótérnek, mert nagyon sokat van nálunk. A nyáron jön hozzánk a másik két unokánk is, biztos, hogy sokszor játszunk itt. Ez a játszótér szerintem egy nagyon szuper hely lett, biztosan szeretni fogják a gyerekek, mert nagyon szép és jó - mondta Györgydeák Sándorné, kinek kicsi unokája, Varga Szonja beszélgetésünk alatt lelkesen hintázott. Természetesen őt is megkérdeztük, azt mondta, nagyon tetszik neki a játszótér, és szeretne majd sokszor eljönni ide a nagymamájával vagy a nagypapájával.

- Évek óta nagyon vártuk a játszóteret, az én kisfiam kilenc és fél éves, a lányom hat és fél, úgyhogy sokat járunk majd ide. Minden nap eljöttünk eddig is, hogy megnézzük hogyan készítik. Otthon nekünk is van több udvari játékunk, de azért itt mégis más játszani, hiszen itt közösségben vagyunk, a gyerekek és a szülők is tudnak itt találkozni. Nagy öröm nekünk, hogy lett ez a játszótér, hálásan köszönjük a polgármester úrnak, hogy ezt megcsinálták nekünk - nyilatkozta Rábaköziné Funtek Ildikó.

A játszótér az európai uniós elvárásoknak és szabályoknak megfelelően épült, rendeltetésszerű használatát négy kamera felügyeli.

- Addig nem is lehet a játszóteret birtokba venni, amíg nincs tanúsítvány arról, hogy minden játék biztonsággal használható, valójában minden játéknak külön-külön meg kell felelnie az előírásoknak. Az engedély négy évig biztosítja azt, hogy kellő odafigyelés és karbantartás mellett működhessen a játszótér. Bízom abban, hogy ebben az állapotában meg is marad a játszótér, négy kamera vigyázza a területet, és készíttettünk egy külön közvilágítási sort ide ledes fejes égőkkel tehát sötétben is kivilágított a terület. Remélem, hogy fiataljaink és az idősek is vigyáznak rá - fogalmazott a polgármester.

A játszótér kihasználtságával nem lesz gond, hiszen a falu óvodájába több mint 30 kisgyerek jár és az iskola tanulólétszáma is meghaladja a százhúszat. Valószínű még a környékbeli falvakból is ellátogatnak majd ide a kisgyerekes családok, már az avatóünnepségen is találkoztunk egy kislánnyal, aki Ugodról jött át, hogy kipróbálja a játékokat.

- A keresztanyukám itt lakik a faluban, tőle tudtuk meg, hogy átadják a játszóteret, és eljöttünk az ünnepségre. Már kipróbáltuk a hintát, a mérleghintát és a kalózhajót is. Szerintem nagyon jó ez a játszótér, jó lenne, ha Ugodon is lenne ilyen. Biztos, hogy sokszor átjövünk ide játszani - mondta el György Hanna.

A játszótér és futballpálya mellé a tervek szerint szabadidőparkot alakítanak ki, melyben lesz óriás sakk, kézi- és kosárlabdapálya, teqballpálya és építenek ide egy fitneszparkot, illetve egy falukemencét is. Mindezt azért, hogy fiatalok és idősek tartalmasan tudják együtt eltölteni az időt, kulturált körülmények között tudjanak sportolni, szórakozni. Más fejlesztés is történt Csóton az elmúlt időszakban, a településen lévő összes villanyoszlopon kicserélték az izzókat, így most már 154 rendkívül energiatakarékos ledes égő világítja be a falut éjjelenként, az autóbuszvárókat polikarbonát burkolattal látták el.

Az idén 25 éves óvodában pedig a mosdók újulnak meg, tudtuk meg Kékesi István polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!