Devecser

2013.02.21. 10:28

Előtérben a városközpont

A megújuló devecseri városközpont történelme került előtérbe Mezei László építész előadásán a kastélykönyvtárban.

Tóth B. Zsuzsa

Lenner András, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az előadás kapcsolódik a „Devecser belvárosának funkcióbővítő rehabilitációja“ című pályázathoz. Ugyancsak ezen pályázat keretében valósul meg a „Ki tud többet Devecserről?“ című társasjáték valamint „Az épített és a természeti értékeinek múltja, jelene és jövője Devecserben“ című fotókiállítás.

Mezei László építész előadása során elmondta, hogy sajnos nem történtek meg még Devecserben azon kutatások, amelyek segítségével ma a város történetét jobban megismerhetnénk. Vannak régi metszetek a középkori várról, de ezek nem minden esetben az akkori állapotokat tükrözik. Ehhez hozzájárul az is, hogy 1956. november 4-én a szovjet támadások során a Magyar Levéltárban nagy részben megsemmisültek a településről meglévő anyagok. Mint elhangzott, a település városszerkezeti szempontból négy periódus alapján alakult ki.

A 12-13. században létrejött az az öt település - Devecser, Kisdevecser, Szék, Megyes, Patony -, amely a későbbi, mai Devecser alapját adta. Az Eszterházyak a 18. században elkezdték a vár és a város újjáépítését. Új lakóterületek jelentek meg a városfalon kívül is. 1945. után pedig szocialista városépítés folyt a városban, új lakóterületek és gazdasági területek jöttek létre. A településszerkezet kialakulásának kutatásában nagy segítséget adnak a korabeli térképek. Azokon jól megfigyelhető, hogy az a városmag, amely már az 1700-as évekre kialakult, ma is megtalálható.

A régi térképeken ugyancsak látható az egykori Szent György templom helye, amely a mai páduai Szent Antal templom helyén volt. Érdekesség, hogy a kastély épülete pontosan észak-déli irányú, annak folytatásaként épült a régi Eszterházy malom. A korabeli térképek egyikén jól látható, hogy a mai Petőfi teret Szent Imre illetve Eszterházy térnek nevezték. Mezei László megemlítette, hogy a városfejlesztési koncepció elkészítése során azt vették elsősorban figyelembe, hogy a város egyik legfontosabb elemét újra előtérbe helyezzék. Ezért helyezik át a buszmegállót is, ezzel is nagyobb teret adva a kastélynak, mint látnivalónak. Szintén nagyon fontosnak tartotta a Gárdonyi Géza Általános Iskola Petőfi téri épülete homlokzatának rekonstrukcióját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!