Devecser

2013.06.12. 11:47

Közös a sorsuk

Beregiek látogattak Devecserbe, hogy megtudják, miként sikerült talpra állnia Devecsernek mostanra.

Tóth B. Zsuzsa

Az iszapkatasztrófa után a katasztrófavédelmi igazgatóság kezdeményezésére devecseri károsultak voltak azon a vidéken, ahol láthatták, hogy a korábbi hatalmas árvíz után hogy sikerültek a helyreállítások, milyenek az új lakóházak. Most a város a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve viszonozta a korábbi szíves látást. Hatvanan érkeztek a falvakból Devecserbe, ahol megnézték a Rotary házat, a Makovecz lakóparkot.

Toldi Tamás polgármester köszöntőjében szólt arról, hogy Tákos, Csaroda és Gulács településeken az újjáépítésről szerzett tapasztalatok reményt adtak a 2010-es látogatásuk során mindannyiuknak, hogy náluk is helyreállhat a rend mielőbb. Attól kezdve megnőtt az új házak iránti igény, a károsultak lelkiállapota jobbra fordult, új jövőkép alakult ki bennük.

Benkovics Zoltán dandártábornok Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója üdvözletét tolmácsolta. Mint mondta, Beregben és Devecserben is megtörtént az újjáépítés mára. Sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen apropó miatt találkozik a települések lakossága, hangsúlyozta azonban, hogy mindannyiuknak fontos az együttlét ilyen formája.

Bereczky Nóra a Devecseri Járási Hivatal vezetője az új járási központ fontosságát hangsúlyozta, és ígérte, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy a katasztrófa emléke elhalványuljon. Vass Albert, Gulács polgármestere a küldöttség nevében fejezte ki köszönetét a meghívásért.

Mint mondta, érdekes, hogy két katasztrófa során épül ki ilyen kapcsolat, miközben most is nehéz helyzetben van az ország az árvíz miatt. A vendégek és a devecseriek részéről is megfogalmazódott az az igény a jövőre vonatkozóan, hogy később sem akarnak elszakadni egymástól. Ha nem is hoznak létre testvér települési kapcsolatot, de szó lehet például diákcseréről, kölcsönös látogatásokról eztán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!