Devecser

2016.10.24. 13:45

Jogvita a laktanyáról

Devecser – A bíróság kimondta, hogy jogellenesen bontotta fel az önkormányzat a Meggyeserdő Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel a laktanya-kezelési szerződést – tájékoztatta lapunkat Neupor Zsolt ügyvéd, Európa jogi szakjogász.

Penk Tímea

Hétfőn tárgyalta az Ajkai Járásbíróság az önkormányzat és az egyesület közötti jogvitát. Első fokon, nem jogerősen azt állapította meg a bíróság, hogy a szerződés rendelkezéseinek nem felel meg az önkormányzat felmondása.

- Az egykori laktanya bal oldalának az üzemeltetésére 2013-ban kötött szerződést az önkormányzat és az egyesület, amely rögzíti: ha az önkormányzat jogellenes tevékenységet tapasztal, akkor fel kell szólítani az egyesületet, és határidőt kell biztosítani számára. A szerződést akkor lehet felmondani, ha az egyesület a felszólításnak nem tesz eleget – ismertette Neupor Zsolt. Hozzátette: olyan ez, mint amikor egy albérlő nem fizeti a díjat, először őt is fel kell szólítani, utána lehet felbontani a szerződést.

- Az önkormányzat soha nem jelezte az egyesületnek, hogy probléma lenne a tevékenységével, felszólítást nem küldött a jogellenesnek vélt magatartás megszüntetésére. Tavaly év végén azonban felmondta a szerződést jogszabálysértésre, súlyos környezetszennyező tevékenységre hivatkozva – foglalta össze az egyesületet képviselő ügyvéd. Hangsúlyozta, hogy nem létezik olyan határozat, amely az önkéntes tűzoltókat jogerősen elmarasztalná a tevékenységük miatt.

Orbán János, az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke és Neupor Zsolt ügyvéd
Fotó: Penk Tímea

- Jeleztük az önkormányzatnak, hogy nem fogadjuk el a szerződés felbontását. A bíróság is kimondta, hogy érvénytelen a felmondás. Tehát továbbra is jogszerűen a tűzoltó egyesület a laktanya kezelője, amely rendbe tette a területet, kitakarította és felújításokat végzett – mondta a jogász, aki szerint több furcsaság is megfigyelhető az ügyben. Úgy véli, hogy a polgármesteri pozíció plusz felelősséggel jár, egy polgármesternek jobban meg kell válogatnia a szavait, és igaztalanul senkit nem vádolhat meg.

A devecseri önkormányzat jogi képviseletét ellátó Németh Ákos ügyvéd hangsúlyozta, hogy a szerződés felmondásának az érvénytelensége miatt indult eljárásban a bíróság formai okok miatt hozta meg ítéletét.

- Az önkormányzat továbbra is ellenőrzi, hasznosítja és birtokolja a tulajdonát képező területet – mondta Németh Ákos. Hozzátette, hogy formai okok nem akadályozhatják a települést abban, hogy érvényt szerezzenek igényeiknek.

- A tiszta környezet és a társas együttélés szabályainak a betartása megilleti a devecserieket. A volt laktanya bal oldalának egy részén jelenleg is dolgozik az önkormányzat, melynek lehetősége van arra, hogy a teljes területet használja – ismertette az ügyvéd. Hangsúlyozta: ha más önkormányzati tulajdonú ingatlanokban is hasonló problémákat tapasztalnak, és felszólításra az állapotok nem javulnak, akkor ott is élni fognak a felmondás lehetőségével.

- Nem tudjuk, hogy jelenleg hol tartanak a Meggyeserdő Önkéntes Tűzoltó Egyesület ellen indult büntető- és környezetvédelmi eljárások, de az önkormányzatot ért kárt érvényesíteni fogjuk – mondta Németh Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!