Devecser

2016.10.19. 15:04

A régi alpolgármestert jelölték ki

Devecser – Kovács László képviselőt jelölte ki a város alpolgármesterének a Veszprém Megyei Kormányhivatal – közölte Takács Szabolcs kormánymegbízott.

Penk Tímea

Törvény kötelezi a képviselő-testületet arra, hogy legalább egy alpolgármestert válasszon. A Devecserben megválasztott Kozma György alpolgármesteri tisztsége egy évvel ezelőtt megszűnt, azóta közel harminc alkalommal tartottak képviselő-testületi ülést, de alpolgármestert nem tudtak választani. Ferenczi Gábor polgármester Mayer Gábor megválasztására tett javaslatot, aki nem vállalta a pozíció betöltését. Ezt követően a polgármester Bognár Ferencnét javasolta, de ő nem kapta meg a képviselők szavazatának a többségét.

Takács Szabolcs kormánymegbízott ismertette a megyei kormányhivatal döntését
Fotó: Penk Tímea

A város vezetése nem tudta teljesíteni a törvényi kötelezettségét, ezért bírságot kellett fizetnie. S mivel továbbra sem sikerült alpolgármestert választani, a közigazgatási és munkaügyi bíróság ítéletben mondta ki azt, hogy ha további harminc napon belül sem tudja a képviselő-testület beölteni a pozíciót, akkor a megyei kormányhivatal jelöl ki egy személyt a tisztségre.

- A Veszprém Megyei Kormányhivatal a szeptember 30-án jogerőssé vált bírósági ítélet alapján meghozta a határozatot, és november elsejétől Kovács Lászlót jelölte ki alpolgármesternek Devecserben – számolt be Takács Szabolcs. Hozzátette, hogy a választás azért esett Kovács Lászlóra, mert ismeri a város közösségi életét és gazdasági helyzetét, 2010. és 2014. között már betöltötte ezt a pozíciót. A kormánymegbízott elmondta, hogy volt már példa az országban arra, hogy egy másik megyében a kormányhivatal jelölte ki az alpolgármestert. Takács Szabolcs bízik abban, hogy a továbbiakban együttműködésben dolgoznak a képviselők a városért és a devecseri intézmények megfelelő működéséért.

A devecseri képviselő-testület, balra Kovács László képviselő

Kovács Lászlót meglepte a hír, nem számított rá. Elmondta, hogy mindig is a város érdekében tevékenykedett, ez a továbbiakban is így marad.

Ferenczi Gábort ugyancsak meglepte a megyei kormányhivatal döntése. A polgármester a kijelölt személyről nem kívánt véleményt mondani, de az eljárást jogi szempontból nem tartja megfelelőnek.

- Magyarország önkormányzatairól szóló törvény szerint a képviselő-testület azt választhatja meg alpolgármesternek, akire a polgármester javaslatot tesz. Ennek alapján álláspontom szerint a megyei kormányhivatal csak Bognár Ferencnét jelölhette volna ki az alpolgármesteri pozícióra – hangsúlyozta Ferenczi Gábor, aki az eljárás ellen panaszt fontolgat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!