Devecser

2016.08.17. 14:43

A romantikus muzsikus

Devecser - A zeneszerzés klasszikusai sorozat CD-i közül tán a legtöbbet Robert Schumann csodálatos műveit hallgatom.

Czeidli József

Életrajzát olvasva bukkantam rá, hogy ebben az évben volt halálának 160. évfordulója (1856. július 29.).

Robert Schumann egy szászországi ötgyerekes családban született 1810. június 8-án Zwickauban. 1830-ban Paganini koncertjének hatására úgy döntött, hogy muzsikus lesz. Zongoratanára, Fridrich Wieck leánya, a zongoraművész Clara (későbbi felesége) személyes varázsa tovább mélyítette benne a zene iránti szeretetet és elhivatottságot.

Forrás: Adolph Menzel/wikipedia

Zeneszerzésre a Lipcsei Operaház karnagyához, Henrich Dornhoz iratkozott be. 1834-ben a kortárs zene népszerűsítésére folyóiratot indított. A művészpár gyakran utazott, a hangversenykörutak zsúfolt programjai erősen megviselték Schumann törékeny idegrendszerét. Zavart elmeállapotában öngyilkosságot kísérelt meg.

Ettől kezdve egészen haláláig elmegyógyintézetbe kényszerült. Az európai filmrendezők szívesen alkalmazzák Schumann emocionális, gazdag muzsikáját háttérzeneként. Halálának 160 évfordulója remek alkalom arra, hogy figyelmet szenteljünk művészetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!