Devecser

2016.04.26. 10:51

A védőnők kiemelkedő programjai

Devecser - Ingyenes fogamzásgátlási lehetőséget biztosít a védőnői szolgálat – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Penk Tímea

Rába Jánosné, Simonné Boros Adrienn és Molnárné Jáger Csilla védőnők beszámoltak a tavalyi évben végzett munkájukról, a családok, különösen a nők és a gyermekek egészségének védelme érdekében végzett tevékenységükről. Tavaly 339 családot gondozott a devecseri védőnői szolgálat, ami meghaladja a megelőző évek adatait. Hetvenegy újszülött érkezett tavaly a városba, halvaszülés nem történt, de egy csecsemő bántalmazás miatt életét vesztette.

Fotó: Penk Tímea

104 várandós nőből 57 volt veszélyeztetett, egészségügyi, szociális vagy mindkét ok miatt. A csecsemők közöl 76-ból 21, a kisgyermekek közül 111-ből 40, az óvodáskorú gyermekek közül 215-ből 52 volt a tavalyi évben veszélyeztetett, ennek oka főként szociális helyzetükre vezethető vissza.. Jelentős nőtt a védőnői látogatások száma az előző évekhez képest.

A védőnők beszámoltak a közoktatási intézményben végzett hygiénés- és szűrővizsgálataikról, prevenciós, illetve egészségnevelő és -fejlesztő előadásaikról, valamint tetűíró kampányukról.

A szolgálat húsz méhen belüli fogamzásgátló spirált vásárolt a nem kívánt terhességek megelőzésére, amelyből tizenöt továbbra is rendelkezésre áll. A felhelyezés feltétele az, hogy a nő egy éven belüli cytológiai lelettel rendelkezzen. A beavatkozást kórházi körülmények között szakorvos végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!