Devecser

2013.06.04. 08:36

Devecser már járási központ is

A város 42 év után újra járási székhely is egyben, a Devecseri Járási Hivatal eddigi működésének tapasztalatiról, feladatairól, és a jövőbeni tervekről Bereczky Nóra hivatalvezető tájékoztatta lapunkat.

Tóth B. Zsuzsa

A devecseri járáshoz 28 település tartozik, 15 000 főt meghaladó lakosságszámmal. A járási hivatal feladatai közül az okmányirodai ügyintézés a leginkább számottevő. A rugalmas ügyintézést szolgálja, hogy lehetőség van interneten és telefonon keresztül történő időpontfoglalásra. Havonta átlagosan több, mint hétszáz kérelem érkezik az okmányirodai osztályhoz. A hivatal hatósági osztályához a szociális ellátásokkal  kapcsolatos ügyek tartoznak.

- A szabálysértési ügyekben szintén a hivatal hatósági osztálya az illetékes, sajnos e területen több mint száz ügyben kellett eljárniuk az eltelt időszakban. Ez az adat megfelel egy várpalotai, vagy tapolcai nagyságrendnek. Kommunális igazgatással, környezetvédelemmel összefüggő feladatokkal, vízügyi, védelmi igazgatási ügyekkel, érettségi vizsgával, oktatással, valamint egyes távhő, villamos energia és földgázellátással kapcsolatos ügyekkel is a járási hivatal foglalkozik. Annak szakigazgatási szerveként működik a járási gyámhivatal. Leterheltsége és felelőssége nagy, hiszen Devecserben és a környék településein élők között nagyon sok család problémákkal küszködik. Az Állategészségügyi-és Élelmiszer ellenőrző Hivatal szintén járási szinten működik, a hatósági állatorvosok és a falugazdászok e hivatalban végzik tevékenységüket. A falugazdászok a területalapú támogatások igénylésének rögzítése során 514 esetben közreműködtek.  Heti egy alkalommal a járási hivatal munkatársa a közös önkormányzati hivatalok székhelyén egy-egy órában ügysegédi feladatot lát el. Fontosnak tartom, hogy a lakossághoz még közelebb kerülünk ezáltal – mondja a hivatalvezető.

Bereczky Nóra a Devecseri Járási Hivatal vezetője szerint példaszerű az együttműködésük más szervekkel (Fotó: hivatal)

A járási helyi védelmi bizottság az év elejétől járási szinten működik. A rendkívüli hóhelyzet kapcsán az önkormányzatokkal együttműködve hozták meg a szükséges intézkedéseket. Szoros kapcsolat alakult ki a rendőrséggel, járási közbiztonsági egyeztető fórumot tartottak. A közbiztonság megteremtése kiemelten fontos a járásban.

- Most az egyablakos ügyintézésen, a kormányablak kialakításán dolgozunk,  felkészült munkatársak fogadják majd több, mint  2000 ügykörben az állampolgárokat. Az ügyfelek egy helyen még több ügyben kezdeményezhetnek majd eljárást, anélkül, hogy több hatóságot kellene felkeresniük. A szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai még működnek 2014-ig, azután megszűnik a párhuzamosság. Úgy vélem, a Munkaügyi Kirendeltség indokoltsága a járásban nem kérdőjelezhető meg. Jelenleg csak Devecserben közel 100 főt foglalkoztat a Startmunka Program, ezen felül az önkormányzatok, és a Bakonyerdő Zrt. nagyobb foglalkoztató. A regisztrált álláskeresők száma szintén számottevő a járásban. A város Önkormányzata által biztosított épületben terveink szerint néhány hónapon belül megkezdheti működését a Munkaügyi Kirendeltség, melynek várjuk a miniszteri hozzájárulását – sorolta a terveket Bereczky Nóra.

 

A volt Járásbíróság épülete ad majd helyet a Polgármesteri Hivatalnak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


Hozzátette, hogy azok között szerepel még a Járási Földhivatal kialakítása. Az Önkormányzattal, valamint a járáshoz tartozó önkormányzatokkal a járási hivatal kialakítása során, és jelenleg is példaértékű együttműködés alakult ki. A közeljövőben a jelenlegi Városháza teljes épületében a járási hivatal és szakigazgatási szervei kapnak helyet, hogy minden, a járási hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó ügyet egy helyen intézhessenek.

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfelek elégedettek, a munkatársak motiváltak és hozzáértőek, a munka gördülékenyen zajlik. A hozzánk fordulóknak magas színvonalú szolgáltatást kell kapniuk, mely elvárás a hivatallal szemben, nem csak a polgárok, hanem a kormányhivatal vezetése részéről is – szögezte le a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!