Devecser

2015.03.02. 19:35

Devecseri értékek gyűjtése

Devecser - Az Értéktár Bizottság ülést tartott a művelődési ház előadótermében.

A 6 fős testület számba vette azokat a települési értékeket, amelyek besorolhatók a megnevezett felvételi kategóriákba. Bendes István jegyző és Cseh Tiborné könyvtár - és művelődési ház igazgató beszélt a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény céljáról. Czeidli József bizottsági elnök Devecseri emlékek címmel megjelent kiadványa, a benne szereplő középületekkel, szobrokkal, emléktáblákkal jó alapul szolgálhat a kulturális örökség tárgyi javainak nyilvántartásba vételéhez, erősítették meg a résztvevők. Mayer Gábor iskolaigazgató pedig segítséget ígért a hon- és népismerti szakkör tagjainak bevonására, a gyűjtő munka további sikeres folytatásához.

Ülésezik az Értéktár Bizottság. Balról jobbra: M. Mester katalin, Mayer Gábor, Cseh Tiborné, Bendes István, Kozma György, Ferenczi Gábor) (Fotó: Fotó: Czeidli József)

M. Mester Katalin a "Devecseri Újság" szerkesztője elvállalta, hogy rendszerezve összeállítja azt a névsort, amely azon neves emberek nevét tartalmazza, akik itt születtek vagy kötődtek Devecserhez. Kozma György alpolgármester az 1919-es vörösterror áldozatairól mesélt. A baráti hangulatú értekezést megtisztelte jelenlétével Ferenczi Gábor polgármester, aki többek között javasolta, hogy az agrár - és élelmiszergazdaság témában foglalkozzanak a Devecseri liszt nevének levédésével, valamint a 8-as műúton a várkastélyra utaló figyelemfelkeltő táblát helyezzenek ki. Továbbá Gárdonyi (Ziegler) Géza néptanító, író, Devecserben komponált "Fel nagy örömre" kezdetű karácsonyi énekét minél szélesebb körben ismerjék meg és hungarikummá nyílvánítsák. A bizottság három új tag felvételéről döntött. Így a közeljövőben Bajók Józsefné, Burucs Ferenc, Német Ernő is tagja lesz az Értéktár Bizottságnak. amely legközelebb április 13-án ülésezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!