Devecser

2017.06.26. 15:50

Egy település emlékei: Devecser

DEVECSER - A település idén ünnepli várossá nyilvánításának 20. évfordulóját. Az egykori mezőváros, későbbi nagyközség 1997-ben városi rangot kapott. Az akkori polgármester, Jokesz István vette át a városkulcsát néhai Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

Czeidli József

A fiatalkorú, fejlődő városkát azonban súlyos vörös-iszap-katasztrófa érte 2010. október 4-én. A tragédiát követően megváltozott Devecser arculata. A várkert melletti lakóépületeket lebontották, helyén tavak létesültek.

A ma idelátogatókat az emlékpark fogadja. Benne található az I. és II. világháború devecseri hőseinek tisztele- tére emelt turulmadaras, impozáns szobor. Kopjafa emlékeztet az egykori utcákra. A Hunyadi utca végén álló, s felújított kőkeresztet is ide helyezték át.

A közelmúltban újabb emlékmű készült el, a trianoni kettős kereszt. A devecseriekben mély sebet hagytak a hét éve történtek, lelkükben tán megnyugodva lépkednek egykori lakóhelyük földjén, átadva ezen helyet az emlékezésnek, a szebb jövőbe vetett hitnek.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!