Devecser

2016.11.21. 22:41

Emlékhelyeket hoztak létre

Devecser - Újabb jelek emlékeztetik a kisvárost a történelmi múltra, valamint a legnagyobb helyi tragédiára, a vörösiszap-katasztrófára.

Civil Tudósítónktól

Először a lebontott lakóházak helyén, az Emlékparkban állították fel azt a kopjafát, amely iránytűivel a volt utcákra emlékeztet.

A turulmadaras I. -II. világháborús emlékmű Fotó: Czeidli József

Régi kötelességének tett eleget a település azzal, hogy a vörösterror áldozatainak, valamint az első és a második világháború devecseri hősi halottainak a tiszteletére avattak emlékművet. Monumentális és szép alkotás a turulmadaras oszlop a kőtáblákkal.

A trianoni emlékmű - előtte a Somló Íjászok Egyesületének tagjai Fotó: Czeidli József

Ebben az évben készült el a trianoni kereszt is.

A devecseri születésű, Pápán élő és dolgozó Járóka Attila kőfaragómester munkatársával helyezi fel az '56 - os emléktáblát a " kisikola " falára  Fotó: Czeidli József

Néhány hete pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára, valamint Heinczinger István tanár, a Devecseri Járási Nemzeti Forradalmi Tanács elnökének a századik születésnapjára helyezték el az úgynevezett kisiskola falán a mészkőtáblát.

 

 

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!