Devecser

2016.05.11. 15:11

Ismét téma az alpolgármester személye

Devecser – Alpolgármester-választás és költségvetés-módosítás is szerepel a napirendi pontok között a mai napon öt órára meghirdetett nyilvános képviselő-testületi ülésen.

Penk Tímea

Tárgyalnak továbbá a lakóparki buszmegálló átadásáról, a Meggyeserdő Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Magyar Orvosi Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének kérelméről.

Óvári Márton képviselő nem jelent meg az ülésen.

17:18 Napirend előtt a polgármester tájékoztatta a megjelenteket az elindult útfelújításról, amely miatt a lakosság türelmét kérte. Az aszfaltréteg felmarása után macskakövet találtak, amelyeket meg kellene menteni a lakossági igények szerint.

Ferenczi Gábor tájékoztatta a megjelenteket, hogy reggel rendkívüli ülést tartottak öt képviselő kezdeményezésére. Határozatot hoztak arról, hogy törvénysértőnek tartja a képviselő-testület a lomispiacra meghirdetett fórumot, mert azt a polgármester testületi felhatalmazás nélkül tette. Ezt Ferenczi Gábor vitatja, és megtartotta a fórumot, amelyről portálunk külön anyagban beszámolt

A rendkívüli ülés másik napirendi pontja volt, hogy a bűmegelőzési munkacsoportot szüntessék meg. Ezt a polgármester nem támogatta, döntés nem született határozatképtelenség miatt.

17:30 Ferenczi Gábor ismertette a lomispiaci fórumon felmerült javaslatot, miszerint az önkormányzat üzemeltetné a területet.

Bognár Ferencné kiegészítette az elhangzottakat, és kérte a tűzoltó egyesület tevékenységének a kivizsgálását.

Lakossági kérdésre Ferenczi Gábor elmondta, hogy a szakorvosi rendelő megszüntetése hírének nincs alapja, nem tudni, ki terjeszt ilyen téves információkat.

A polgármester javasolta, hogy vegyék le napirendről azt a javaslatot, miszerint a 300 ezer forintos keretösszegét csökkentsék le 50 ezer forintra. E fölött képviselő-testületi döntés nélkül rendelkezhet. Ferenczi Gábor a javaslatra előzetes kormányhivatali véleményt kér, hiszen ez a napi munkát lehetetlenítené el. Példaként hozta fel, hogy egy aknafedő ára is több mint 50 ezer forint. Napi szinten nem lehet ülést összehívni.

Szintén javasolta levenni napirendről a gazdasági bizottság külső tagjának a megválasztását, mert nem találtak alkalmas személyt.

17:45 Bognár Ferencné vizsgálatot javasolt arra, hogy kicserélték-e az előterjesztést, amely nem egyezik az eredeti javaslattal. A jelenlegi előterjesztés megvonja a polgármestertől a 300 ezer forintos keretet, de ezt meghagyja az intézményvezetők esetén. Bognár Ferencné szerint egyes képviselők el akarják lehetetleníteni a polgármestert, hogy ő mondjon le, de inkább ez a testület nem alkalmas arra, hogy képviselje a város lakosságát.

Ferenczi Gábor a hétvégi kulturális és szórakoztató rendezvényre hívta fel a figyelmet. Egy komoly összefogás valósult meg a rendezvény sikeres megszervezése érdekében.

Kozma György képviselő elmondta, hogy az intézményvezetőnek van egy kerete, itt azonban azt szeretnék, ha a polgármester megmozdulásait időben tudja a testület véleményezni. Kozma György szerint a polgármester törvénysértéseket követett el. Ferenczi Gábor kéri a hozzászólást szó szerint rögzíteni, mert szerinte Kozma György becsületsértést követett el.

17:51 A polgármester által ismertetett napirendi pontokat a képviselők többsége nem fogadta el. A napirendre visszavett pontokat követően a többség elfogadta a napirendi pontokat, Ferenczi Gábor nemmel szavazott.

Bognár Ferencné azt kérdezi, hogy ha ennyire nem értenek egyet a polgármesterrel akkor miért nem állnak fel.

Az első napirendi pontot négy igen, egy nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a képviselő-testület, amely a Devecser Város Önkormányzata 2015. évi költségvetéséről szóló 4/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet 4. módosítása. Így a költségvetés bevételi és kiadási főösszege 1.579.047 forint.

18:02 A második napirendi pont: Beszámoló Devecser Város Önkormányzata 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról. Holczinger László, a gazdasági bizottság elnöke az előterjesztéshez hozzátette, hogy jelentős ingatlanértékesítés valósult meg tavaly, ami kiegyensúlyozottá tette a tavalyi költségvetést. Ferenczi Gábor kiegészítette, hogy több bevétel realizálódott, több kintlevőséget sikerült beszedni. Mayer Gábor hozzátette, hogy a polgármester által említett bevételek az előző ciklusban indultak, ezt Ferenczi Gábor megköszönte.

A beszámolót a képviselő-testület 5 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta.

A rendelet módosítását egy tartózkodás mellett elfogadta a testület.

18:09 A harmadik napirendi pont: Devecser Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló 4/2016.(III.10.) önkormányzati rendelet 1. módosítása

Holczinger László ismertette, hogy a gazdasági bizottság elfogadásra javasolja az előterjesztést. Mayer Gábor elmondta, hogy az intézményeknél mennek tönkre eszközök, nekik pótolni kell, így ott megmaradna az eredeti keret. Az intézményvezetőket köti az éves költségvetés, nem költekezhetnek kedvük szerint.

A rendezvénytéren a közmunkások dolgoznak. A polgármester szerint indokolt volt, hogy ők végezték el a munkákat.

Bognár Ferencné szerint a könyvtár túllépte a keretet. Ha már a polgármestert felülbírálják, akkor az intézményeket is kellene.

Bendes István módosít néhány sort az előterjesztésben.

A képviselők többsége igennel szavazott, ezért Ferenczi Gábor kormányhivatali állásfoglalást kér.

A döntés értelmében 300 ezerről 50 ezerre csökkentették a polgármesteri keretet.

18:14 A napirendi pont: Devecser Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosítása

Holczinger László ismertette az előterjesztést, miszerint 15 nap helyett 3 napra módosulna a rendkívüli ülés összehívásának az időpontja.

Ferenczi Gáboron és Bognár Ferencnén kívül kivonultak a képviselők a teremből, így a testület határozatképtelenné vált.

Több lakossági bekiabálás miatt nem tudták folytatni az ülést.

18:21 Németh Ákos ügyvéd elmondta, hogy a vörösiszapkárosultak kapcsán össze kellene gyűjteni azokat az igényeket, hogy kik nem kapták meg a nekik ítélt kártalanítás összegét.

A piac átvétele nem sikerült. A viták helyett az önkormányzat nyugodtan vegye vissza a piacot, mert a piacon sok az elégedetlen, vegyék birtokba a területet.

Devecser vegye vissza a területet! Hozzon létre egy piacot, adjuk vissza a területet a devecserieknek, ott is megnyithatják a lomispiacot legalább próbaképpen. A másik oldalon pedig rendes felmondással megszüntethető a szerződés képviselő-testületi döntés alapján.

Ferenczi Gábor szerint minden önkormányzati tulajdon a város használatában legyen, amelyhez kéri a jelen nem lévő öt képviselő támogatását is.

18:25 Bognár Ferencné elmondta, hogy Orbán János fittyet hány a Meggyeserdő baloldali részét érintő felmondásra. A képviselő szerint ott idegen személyek laknak.

A képviselő-testületi ülés lakossági fórummá alakult.

18:30 Ferenczi Gábor elmondta, hogy két képviselő elég ahhoz, hogy helyi népszavazást kezdeményezzenek arról, hogy ha lejár december 31-én a bérleti szerződés az önkéntes tűzoltó egyesülettel, utána mi legyen a terület sorsa.

Szerette volna megkérdezni a mai ülésen, hogy ki vállalja az alpolgármesteri posztot. Szerinte ennek a pozíciónak nincs jelentősége, de jogszabály előírja. Nem érti, miért csinálnak ebből ekkora ügyet, amikor különösebb jogkörrel ez nem jár. Az viszont fontos lenne, hogy a jogsértő állapotot megszüntessék.

A jelenlévők távoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!