Devecser

2014.10.20. 14:55

Itt tanulnak a spanyolok

Devecser - Spanyol diákok kéthetes szakmai képzésen vettek részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskolájában.

Penk Tímea

Nyolc szakmunkástanuló érkezett Zaragozából, hogy a magyar fejlesztésű hegesztőszimulátor segítségével mélyítse el szakmai gyakorlatát. Tóth Tibor tanműhelyvezető a Naplónak elmondta, hogy a DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. biztosítja az oktatás helyszínét. A tizenkilenc húsz éves spanyol diákok munkadarabjain látszik, hogy van tapasztalatuk a hegesztésben - mondta a műhelyvezető. Náluk máshogyan épül fel az oktatás, az első perctől kezdve mester mellett dolgoznak a tanulók, míg itthon a gyártástól távol kezdik meg a munkát a gyerekek. Tóth Tibor szerint a hegesztő szakma keresett, egy jó szakembernek jó esélyei vannak az elhelyezkedésre. Az itt tanuló diákok arra is lehetőséget kapnak, hogy a hároméves képzést követően ugyanannál a cégnél helyezkedjenek el, ahol már van ismeretségük. Ez segíti őket a beilleszkedésben is.

Tóth Tibor tanműhelyvezető a hegesztőszimulátort mutatja be (Fotó: Penk Tímea)

A spanyol diákokkal nem voltak jelentős kommunikációs problémák, hiszen a hegesztés szakmai nyelvét ismerik, de tolmács is rendelkezésre állt. Jól érezték itt magukat, szakmai tudásuk fejlődött, és úgy nyilatkoztak, hogy a későbbiekben is szívesen visszajönnének Devecserbe. A devecseri szakiskola hegesztőtanulóinak is lehetőségük nyílik külföldi tanulmányútra. Tavasszal négyen Finnországban, Savonlinnában tölthetnek egy hónapot, hogy megismerkedjenek a finn hegesztési gyakorlattal, illetve a mindennapok során az ország kultúrájával, szokásaival, és elmélyítsék angolnyelv-tudásukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!