Devecser

2017.06.06. 18:21

Néptánc, népművészet és nemzeti kultúra

DEVECSER A magyar nemzeti kultúra fontosságára hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán államtitkár a népművészeti találkozó megnyitóján - tájékoztatta lapunkat Kovács Norbert Cimbi.

Penk Tímea

Az Apte Művészeti Egyesület - Néptáncosok Baráti Köre, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesülettel, a kiscsőszi Élő Forrás hagyományőrző Egyesülettel és a devecseri önkormányzattal a pünkösdi hétvégén Bakony-Somló Népművészeti Találkozót és Bakony Virágai Veszprém Megyei Szólótáncversenyt szervezett. A néptáncegyüttesek fesztiválját, népzenei és néptáncos gálát, táncház, kézművesek és kistermelők bemutatkozása színesítette.

- Nagy büszkeség a városnak, hogy harmadik alakommal itt rendezik meg a népművészeti találkozót. A program már egy dunántúli rendezvénnyé fejlődött, a szólótáncversenyre az ország több településéről érkeztek résztvevők, akik a város jó hírét viszik. Az önkormányzat igyekszik a rendezvényteret bővíteni, szépíteni, tovább növelve a programok színvonalát - mondta Ferenczi Gábor polgármester.

Pénteken este az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület növendékei adtak hangulatos gálaestet: a Devecseri Gyermek Tánccsoportok, a Noszlopi Gyermek Tánccsoport, a Káptalanfai Gyermek Tánccsoport, a Somlóvásárhelyi Gyermek Tánccsoport, a Tüskevári Gyermek Tánccsoport és a Kiscsőszi Ifjúsági Tánccsoport.

- A gyermekek mellett a pedagógusokból alakult alkalmi táncegyüttes is eljárta mezőségi táncát, mely szintén nagy sikert aratott - számolt be Kovács Norbert Cimbi.

A Bakony Virágai Szólótánc Verseny fellépőit Lőrincz Hortenzia és Hahn-Kakas István korcsoportonként értékelte. Bakony Virága díjat nyert Varsányi Zsófia, Méhes Gergely, Baka Kerubina, Varga Milán, Matkó Dorka, Varga Boglárka, Csibi Szidónia, Zavada Bianka, Gurin Tamás, Keltai Áron, Gerlecz Gábor, Váradi Petra, Keltai Bálint, Tóth Bence, Varga Zalán, Gróf Evelin, Barta Melinda, Zoltay Lőrinc, Bogdán István, Balogh Mária, Pikó Gábor, Szűcs Máté, Rácz Kata, Chován Dóra, Bodor Botond, Csánitz Márk és Kilyénfalvi Áron.

A rendezvényen fellépett a Hunyorgók Bábcsoport, a Magyarpalatkai Banda Kodoba Florin prímással, a Kiscsőszi Ifjúsági Tánccsoport, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Kolontári Sváb tánccsoport, a Ringató Balaton Táncegyüttes Balatonalmádi-Vörösberényből, a Pötörke Táncegyüttes Tatáról, a Rácalmási Barina Táncegyüttes, a Berhida Táncegyüttes, Karád Táncegyüttes, a Cserdülő Táncegyüttes Márkóról, a Litéri Szárazág Táncegyüttes, a Litéri Zöldág Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja és Homokbödöge Táncegyüttes. A műsorsorozatot a Dunántúl Népi Kommandó gálaestje zárta a Galiba és a Palatkai Banda kíséretével. A tánckarban a térség jeles táncos személyiségei, oktatói, táncmesterei léptek színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!