Devecser

2014.04.07. 05:37

Srí Lanka-i könnycsepp

Devecser – Kellemes két órát tölthettek el azok, akik elfogadták Koczor Ágota angoltanárnő, idegenvezető meghívását a Kastélykönyvtár olasótermébe.

Czeidli József

A távoli, egzotikus Srí Lanka, a könnycsepp alakú sziget világával ismerkedhetett meg a szépszámú közönség. A több éven át ott élő – többnyire magyar turistákat kalauzoló – pedagógus élményszerű vetített képes előadásával széleskörű tájékoztatást adott a korábbi nevén Ceylonról. Az izgalmas utazás az ország történelmének felidézésével kezdődött, majd a beszámoló során, a lenyűgöző, temperamentumos ismeretközléssel színes élmények varázsolták el a hallgatóságot. Hallottunk a vallási és házasságkötési szokásokról, a teatermelés, a halászat mindennapjairól, az ottani különleges ételek elkészítési módjáról. Azonban a legnagyobb hatással az érdeklődőkre az ókori városok megmaradt épületeiről, a palotákról, templomokról, buddhaszobrokról látott csodálatos felvételek voltak. Különleges élményt nyújtottak az elefáncsordákról, a homokos tengerpartról készült felvételek is. A képsorok a 2004. évi tragikus cunamit is bemutatták, amit a szülővárosát, Devecsert ért vörösiszap - katasztrófához hasonlított. Az est házigazdája, Firczi Irma tanárnő felejthetetlen élményt ígért, amit a vastaps is bizonyítja, megkaptunk. Végezetül mindenki megkóstolhatta a valódi Srí Lanka-i teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!