Tippek-trükkök

2020.05.05. 06:00

10 Facebook-beállítás, amelyet jobb megváltoztatni

Ha fontos eszköz a kapcsolattartáshoz a Facebook, akkor érdemes egy kis időt szánni adatvédelmi és biztonsági beállításainak módosítására.

Forrás: Shutterstock

1. Töröljük a „Facebookon kívüli tevékenység” emlékeit

Nem titok: a Facebook folyamatosan figyeli a lépéseinket, nem csak a saját oldalán, hanem még azon kívül is. Számos alkalmazás és a webhely automatikusan jelenti a Facebooknak online tevékenységeinket.

Ezek az adatok elsősorban a Facebook hirdetési stratégiájának alaposan elrejtett részét képezik. Bizonyos mértékig megszabadulhatunk ettől a kolonctól, például a Firefox böngészőben az itt leírt módon, egy ingyenes bővítmény segítségével, vagy úgy, hogy kézzel töröljük mindazt, amit a közösségi óriásvállalat összegyűjtött rólunk.

Fotó: Shutterstock

A „Facebookon kívüli tevékenység” opció megtalálása kissé nehézkes, egyszerűbb, ha megnyitott Facebook esetén a böngészőben ide kattintunk, vagy beírjuk, hogy https://www.facebook.com/off_facebook_activity/.

Hirdetéseket ugyan nem fogunk kevesebbet látni, de az „Előzmények leválasztása” opcióval megakadályozzuk, hogy célzott hirdetéseket jelenítsen meg.

Ahogy a közösségi oldal faramuci módon fogalmaz, a „Facebookon kívüli jövőbeli tevékenységek kikapcsolása” és az ezzel kapcsolatos tudnivaló, ide kattintva érhető el.

Bár az utóbbival azt szintén megakadályozzuk, hogy a Facebook jelszónkkal lépjünk be más weboldalakra és alkalmazásokba – de ez biztonsági okokból is ellenjavalt.

2. Helyadatok kikapcsolása

Biztos, hogy a Facebooknak mindig pontosan tudnia kell, hogy merre vagyunk?

Ha nem, akkor kikapcsolhatjuk. Egyszerre nem megy: külön-külön kell bogarászni és kattintani a számítógépen, meg a mobilon, hogy elérjük a Beállítások / Helyadatok/ Helyadatelőzmények / Módosítás menüpontban.

3. Kapcsoljuk ki az arcfelismerést

Az arcfelismerés központi szerepet játszik a Facebook fotófeldolgozási algoritmusában. Ez az oka annak, hogy automatikusan megcímkézhetnek valakit a mások által közzétett fotókon.

Ritka kellemetlen pillanatokat szerzett már többeknek ez a funkció: le lehet tiltani a Beállítások / Arcfelismerés / Módosítás menüpontban.

4. Távolítsuk el a minket követő alkalmazásokat

Ha más platformon vagy webhelyen jelentkezünk be Facebook-felhasználónevünkkel, akkor hozzáférést nyújtunk harmadik feleknek ahhoz, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz, lássák és másokkal is megosszák a tevékenységünket.

Ez volt az emlékezetes Cambridge Analytica botrány mögött, mely több millió ember profiljának az eltulajdonítását okozta.

Szerencsére a közösségi óriás ennek hatására megváltoztatta álláspontját és lehetővé teszi – nem eleve kizárja, csak lehetővé teszi – a követések letiltását.

Kattintsunk a Beállítások / Alkalmazások és webhelyek nevet kapott, ártalmatlannak tűnő opcióra és távolítsuk el a leselkedőket.

5. Engedélyezzük a kétfaktoros hitelesítést a rosszindulatú személyek kizárásához

Ez a – részletesen itt leírt módszer – az egyik legerősebb technika a profilunk védelmére. Ha ugyanis valaki megpróbál betörni egy kétfaktoros hitelesítéssel rendelkező fiókunkba, előbb azt a kódot kell megszereznie, amit a Facebook a telefonunkra küld.

Asztali számítógépen, laptopon a 2FA aktiválása a Beállítások / Biztonság és bejelentkezés / Kétfaktoros hitelesítés használata / Módosítás menüpontban lehetséges. Itt adjuk meg a telefonszámunkat, majd erősítsük meg a megkapott kódot.

6. Ne jelenítse meg a Google a Facebook-fiókunkat

Persze nem csak a Facebook kíváncsisága végtelen: a Facebook-profilunkat is indexeli a Google, ami szintén nem csak a divatos tévésorozatokban okozhatnak számtalan kellemetlen helyzetet.

Akit zavar, hogy bárkinek, aki a Google-be írja a nevét, a kereső rögtön kidobja a közösségi fiókját is, a Beállítások / Adatvédelem opción belül a „Szeretnéd, ha a Facebookon kívüli keresőmotorok hivatkozást jelenítsenek meg a profilodra” lehetőséget módosítsa „Nem”-re.

7. Korlátozzuk személyes hozzászólásaink közönségét

Bizonyára nem kell minden futó ismerősnek tudnia életünk összes intim részletéről: állítsuk be úgy a láthatóságunkat, hogy bizonyos posztjainkkal csak az arra érdemesítetteket érjük el.

Nyissuk meg újra a Beállításokat, és kattintsunk az Adatvédelem elemre. Itt foghatjuk vissza az adathalászokat, kíváncsiskodókat, ha korlátozzuk a régebbi és a jövőbeni bejegyzéseink célközönségét.

8. Ne csináljunk ingyenreklámot (szó szerint) ismeretlen hirdetőknek

Ismerjük azokat a hirdetéseket, amelyek elfecsegik, hogy az ismerőseink közül kinek tetszett valamelyik szolgáltatás, vagy árucikk.

Ha nem akarunk reklámtáblává válni, akkor lépjünk a Beállítások / Hirdetések / Hirdetési beállítások elemhez.

Kattintsunk a „Közösségi műveleteidet tartalmazó hirdetések” pontra és válasszuk a „Senki” lehetőséget.

9. Tartózkodjunk a tetszik és a megosztás gomb nyomkodásától a Facebookon kívüli weboldalakon

Jó tudni, hogy ahányszor ilyen gombra nyomunk, csak a Facebook hirdetési gépezetét etetjük: minden megosztás, ajánlás, lájkolás egyúttal a közösségi portál hirdetési algoritmusát szolgálja. Arról már nem is beszélve, hogy rosszindulatú weboldalak bármit – vírusról a kéretlen reklámig – elrejthetnek egy ártatlan Like gomb mögé.

Ha meg akarunk osztani valamit, tegyük a leghagyományosabb módon: másoljuk ki az URL-t és illesszük bele egy üzenetbe.

10. Tisztogassuk ki az ismerősök listáját

Nem verseny ez, hogy az győz, akinek több ismerőse van. Ráadásul, akik túl könnyen fogadnak el ismeretlenektől jelöléseket, nagyobb eséllyel esnek előbb-utóbb valamilyen átverés csapdájába.

A fiókunk adatbiztonsága és a magánéletünk védelme érdekében célszerű időnként felkeresni és tisztogatni az ismerősök listáját. Így elkerülhető többek között szélsőséges esetben az ismerten kínos helyzet is, hogy a (valójában) ismeretlen ismerősünk születésnapjára figyelmeztető Facebookon sok boldogságot kívánjunk – például egy több éve elhunyt személynek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!