A világ top 50 cége között a Huawei

2020.08.18. 09:28

Trump elnök: apró elektronikus dolgokat helyeznek el, úgy kémkednek

Újabb 12 helyet lépett előre a vállalat a Fortune Global 500-as listáján, miközben az amerikai kormányzat további tiltóintézkedéseket léptet életbe ellene.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Első alkalommal szerepel a Huawei Technologies a világ top 50 cége között. A vállalat tavalyi eredményei és növekedése alapján – az Egyesült Államok politikai nyomása és különféle gazdasági szankciói ellenére – 12 helyet lépett előre, így 49. helyen végzett a Fortune Global 500-as listáján.

Washington szigorított a Huawei elleni szankciókon

Amerika a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz – jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium.

Az indoklás szerint

az amerikai adminisztráció attól tart, hogy érdekeltségei révén a Huawei meg tudja kerülni a korlátozásokat,

és így hozzá tud férni olyan „érzékeny” technológiákhoz, mint amilyeneket egyes távközlési berendezésekben használt integrált áramkörök képviselnek.

A korlátozások kiterjesztésének bejelentése egybeesik a korábbi korlátozások alóli ideiglenes felmentés határidejének lejártával. Mostantól a Huawei számára csak a már működő hálózatok karbantartásához szükséges amerikai technológia lesz elérhető.

Az amerikai elnök a Fox televíziónak telefonon adott interjújában beszélt a Huaweiről. Mint fogalmazott:

„apró elektronikus dolgokat helyeznek el (a berendezéseikben), olyanokat, amelyeket még csak látni sem lehet. Így kémkednek”.

Trump ismét kitért arra is, hogy

Washington elítéli azokat az országokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a Huaweijel.

Úgy fogalmazott: ezekkel az országokkal „nem fogunk üzletelni, mert ha a Huawei rendszerét használják, ez azt jelenti, hogy kémkednek utánuk”. Hozzáfűzte, hogy több országnál elérte a Huaweijel folytatott kapcsolatok megszakítását, ám nem nevezte meg, hogy mely országokról van szó.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn közleményt adott ki. Ebben leszögezte: a Huawei „folyamatosan megpróbált kibújni” a májusban bejelentett amerikai korlátozó intézkedések alól. A tárcavezető közölte, hogy az amerikai kormányzat további korlátozásokat fog bevezetni a Huaweinek és leányvállalatainak exportálandó amerikai termékekre. „Sürgetjük szövetségeseinket, hogy hasonlóképpen járjanak el” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Közben Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában

sürgette Kínát, hogy továbbra is vásároljon nagy mennyiségben amerikai agrártermékeket.

Ugyanakkor ő is megerősítette, hogy a Trump-kormányzat tovább szigorítja majd az amerikai technológiához történő hozzáférést.

Az amerikai adminisztráció 2019 májusában léptette életbe a Huawei elleni szankciókat, amelyek egyebek között az amerikai vállalatok számára külön engedélyhez kötötték a kínai vállalattal fenntartott kereskedelmi és üzleti kapcsolatokat. Egyes területeken azonban felfüggesztették a szankciók érvényesítését elsősorban amiatt, mert számos regionális amerikai távközlési szolgáltató hálózatában a kínai vállalat berendezéseit is üzemelteti.

A feketelistára hétfőn felvett Huawei érdekeltségek között szerepel a Huawei Technologies Düsseldorf és a Huawei OpenLab München vállalat is a német dpa hírügynökség beszámolója szerint.

12 helyet lépett előre a cég a Fortune Global listáján

A Fortune magazin minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű és nyereségű vállalatok 500-as listáját. A rangsor a globális nagyvállalatok összehasonlításának fontos indikátora, amelyet a vállalatok piaci erejének, méretének és nemzetközi versenyképességének mérésére használnak. Ezen a listán egy év alatt a 61. helyről a 49.-re lépett elő a Huawei, amely idén első alkalommal kapott helyet a legnagyobb 50, és negyedszerre a legnagyobb 100 vállalat között.

A Huawei nettó nyeresége 5,6 százalékkal nőtt 2019-ben, míg bevétele 2020 első felében 13,1 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakához képest. A globális technológiai vállalatnak ráadásul jelentős ellenszélben kell tevékenykednie: az Egyesült Államok folyamatos politikai indíttatású kampány folytat a Huawei-jel szemben és különféle szankciókkal sújtja a vállalatot.

A Huawei mindezek ellenére továbbra is piacvezető az 5G-technológia területén, valamint megmaradt a világ második legnagyobb okostelefon gyártójának,

sőt, 2020 első negyedévében globálisan a legtöbb okostelefont szállította le.

Ez a sokadik rangsor, ahol idén is jól szerepelt a vállalat. A legértékesebb nemzetközi márkákat felvonultató rangsorban, a Brandz 100-as listáján, a 45. helyre lépett előre, márkaértéke kilenc százalékkal, 29,4 milliárd USD-re nőtt az elmúlt egy évben.

Nem csupán árbevétel alapján kiemelkedő a vállalat teljesítménye: készülékei is sorra elismerésben részesülnek, a márciusban bemutatott Huawei P40 Pro hónapokig vezette a DxOMark legjobb okostelefon rangsorát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!