Túl a teszten

2021.05.13. 12:24

Indulásra, idegen világok felfedezésére kész a James Webb

Utoljára bontotta ki a Földön hatalmas, aranybevonatú elsődleges tükrét a Hubble űrtávcső utóda, a James Webb-űrteleszkóp.

Forrás: NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a világ legnagyobb méretű és teljesítményű űrteleszkópja sikeresen kihajtogatta és a helyére igazította a több szegmensből álló, 6,5 méter átmérőjű főtükrét.

A szakemberek szerint ez volt az utolsó teszt annak biztosítására, hogy az eszköz

túléli a rá váró 1,6 millió kilométeres utazást és készen áll a világegyetem eredetének kutatására.

A 10 milliárd dolláros űrteleszkópot a dél-kaliforniai Northrop Grumman űrtechnológiai vállalat Redondo Beach-i üzeméből fogják átszállítani Francia Guyanába, ahol egy Ariana 5 rakétával indítják útnak, a tervek szerint október 31-én.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NASAWebb's mirror was successfully commanded to fully expand and lock itself into place, just like it would in space. The event marked a key milestone in preparation for its launch later this year. 🚀 ✨

A Webb elsődleges tükrét 18 hatszögletű szegmens alkotja és ultravékony aranyréteg borítja. Utóbbi célja, hogy javítsa az infravörös fény visszatükröződését.

Hatalmas mérete miatt a főtükröt összehajtogatva indítják útnak, majd 132 különálló műszer fogja megfelelő pozícióba állítani a részeit.

A tükör óriási reflektorként fogja segíteni az űrteleszkópot abban, hogy minden eddiginél messzebbre ellásson a világűrben.

A kutatók a teleszkóp segítségével akarnak visszatekinteni 13,5 milliárd évvel ezelőttre, hogy elsőként pillantsák meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

A vöröseltolódás miatt az infravörös tartományban működő űrteleszkóp

másik fontos feladata az idegen világok felfedezése lesz.

Az 1990-es években fedezték fel az első olyan bolygókat, amelyek más csillagok körül keringenek, és azóta több mint 4 ezer ilyen exobolygót azonosítottak.

Negyvennégy ország szakemberei fogják használni az űrtávcsövet, egyebek között arra, hogy belessenek a szupermasszív, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukakba.

Borítóképünkön a James Webb űrteleszkóp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!