Ország-világ

2021.05.09. 07:01

Nem értek lakott területet, az Indiai-óceánba csapódtak a hordozórakéta darabjai

Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint. A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy az űreszköz jelentős része a Föld légkörébe érve elégett.

A Long March 5B Y2 rocket, carrying Tianhe, the core module of China's space station, launches at the Wenchang Spacecraft Launch Site in Wenchang, Hainan province on April 29, 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Forrás: AFP / The Yomiuri Shimbun

Fotó: Koki Kataoka

A koordináták alapján a becsapódás helyszínét

Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg.

Korábban attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak.

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt.

„A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve (...), csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba”

- idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

Borítókép: helyiek nézik, ahogy 29-én elindul a rakéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!