Csak egy tánc

2021.07.07. 14:38

Barátságos robotkutyák? Így még aggasztóbb a látványuk

Ez már a Boston Dynamics sokadik próbálkozása, hogy a robotkutyáit megkedveltesse az emberekkel.

Forrás: Boston Dynamics

Induló áron mintegy 75 ezer dollárba, azaz 28 millió forintba kerülnek a cég Spot nevű robotkutyái, amiket kezdetben főként rendészeti célokra akartak bevetni. A különféle robotkutyákat és humaoid robotokat gyártó Boston Dynamics előbb a Google és a SoftBank Group, újabban pedig a dél-koreai cégcsoport, a Hyundai tulajdonában áll.

Fotó: Boston Dynamics

A messze nem csak autógyártással, hanem többek között robotikával is foglalkozó Hyundai szintén feledtetni akarja a kutyák félelmetességéről kialakult képet. Nyilván Spot robotkutya cukisítását képező kampány része a videó, amin a sikeres dél-koreai BTS együttes tagjaival találkozik.

A Spot kutyák tánca kifogástalan: a kép először pávatáncra, kaleidoszkópra – egyesek szerint skorpiókra – emlékeztet, aztán a sárga robotok egy tánckart megszégyenítő egységben ropják.

A lépések olyan tökéletesen időzítettek, a mozdulatok annyira harmonikusak, hogy

úgy gondolnánk, a robotok valóban a zenére figyelve táncolnak.

De nem: minden mozdulatuk egy-egy előre programozott script, a robotok gondosan befelé hallgatnak, azért nem lépnek egymás lábára.

A robotok előnye az emberekkel szemben – magyarázta az egyik programozójuk –, hogy a mutatványaik tökéletesen pontosan megismételhetőek. Hátrányuk, hogy minden apró részletet meg kell mondani nekik. Mert ők egyáltalán nem improvizálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!