Kiöregszik az űrállomás

2021.09.10. 10:00

Füst keletkezett a Nemzetközi Űrállomás Zvezda moduljában

A Zvezda modul rövid időre aktiválta a füstjelzőt – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz). Későbbi jelentések szerint minden rendszer visszatért a normális működésbe.

6607776 26.07.2021 In this handout photo released by Russian Space Agency Roscosmos, a view shows the Progress MS-16 freighter with the Pirs docking module undocked from the International Space Station and set for re-entry into Earth's atmosphere. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Federal Space Agency – Roscosmos (Photo by Russian Federal Space Agency – R / Sputnik via AFP)

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Sputnik via AFP

A Roszkoszmosz jelentése szerint a füstjelző a Zvezda modul szokásos akkumulátorcseréje közben, greenwichi középidő (GMT) szerint hajnali 1:55-kor lépett működésbe.

A füst keletkezésének okát nem tudni, de a Roszkoszmosz tájékoztatása szerint működésbe hoztak egy légtisztítót, hogy megakadályozzák a szennyeződés kialakulását az ISS levegőjében.

Oleg Novickij, a Roszkoszmosz űrhajósa később,

a NASA élő közvetítésében égett műanyag szagáról számolt be az ISS-en.

A szag állítólag az ISS amerikai részét is elérte.

Későbbi jelentések szerint minden rendszer visszatért a normális működésbe, a legénység pedig képes volt visszatérni a napirendjéhez – erősítette meg a Roszkoszmosz.

Sources: no reason to panic yet about cratered windows on Russian " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ISS Segment, but its irreplaceable Zvezda module exceeded its projected life span by almost two times. DETAILS: https://t.co/KZE3WlnXSu pic.twitter.com/meoABwOFJm

Mint nemrég beszámoltunk róla, az orosz modul 23 éve, 1998-ban került Föld körüli pályára. A Nemzetközi Űrállomást eredetileg

15 évre tervezték, ehhez képest már 23 éve folyamatosan működik, területén 2000 óta lakik folyamatosan ember.

A cél most annak a monitorozása, hogy a megjelenő problémák mennyire kritikusak. Meg kell vizsgálni többek között, hogy milyen gyakorisággal jelennek meg újabb repedések a modulon és hogy meddig működhet biztonságosan a Nemzetközi Űrállomás – közölte Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

2015-ben 2024-ig vállalták az amerikaiak és az oroszok az űrállomás működtetését. Fennáll annak a lehetősége, hogy az űreszközt egy magasabb pályára emelik, ebben az esetben az akár 2030-ig is működtethető. A döntés alapvetően politikai kérdés, amelyben erős komponensként jelenik meg a műszaki szakemberek véleménye – vélte a csillagász.

A Nemzetközi Űrállomás teljes újjáépítésére jelenleg nincs nagy esély,

valószínűbb, hogy az űreszköz 2025 környékén a Föld légkörébe érve a Csendes-óceánba fog irányítottan zuhanni.

Kiss László szerint a Nemzetközi Űrállomást más űrállomások váltják majd, mivel az oroszok is saját űrállomást szeretnének létrehozni és az amerikaiaknak sem jelentene problémát egy saját űreszköz felépítése.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!