űrdráma

2021.10.20. 12:17

A Marson forgatna filmet az űrből visszatért rendező

Klim Sipenko orosz rendező-producer vasárnap érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról, ahol 12 napon át dolgozott a Kihívás munkacímű filmjén.

Sipenko Julija Pereszild színésznő és Oleg Novickij űrhajós társaságában forgatott az űrállomáson, ahol több mint 30 órányi felvételt sikerült készíteni.

A 38 éves rendező elmondta, hogy az űrutazás megváltoztatta nézeteit a moziról. Úgy vélte, hogy

nem sikerült volna a Földön olyan filmet készíteni, amelyet az űrállomáson forgatott.

Közölte, hogy 2022 végéig folytatódnak a film munkálatai, az űrállomáson forgatott jelenetek valószínűleg a végső változat mintegy 25-35 percét teszik majd ki. Jövőre hozzák nyilvánosságra, mikor lesz a bemutató.

Sipenko filmjében az észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek

sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét,

akit Novickij személyesített meg.

Julija Pereszild
Fotó: Andrej Seljepin / MTI/EPA/Roszkozmosz

A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

Amikor Sipenkót arról faggatták, leforgatná-e a film folytatását a Holdon, a rendező kijelentette: „készen állunk. Hisszük, hogy űrfilmet a világűrben kell forgatni. Ha a Holdról van szó, akkor utazzunk a Holdra, ha a Marsról, menjünk a Marsra” – hangoztatta. „Miért ne? Miért kell egy filmet stúdióban készíteni?” – tette hozzá.

A 37 éves Julija Pereszild arról beszélt, hogy a feszített munka miatt alig tudták megcsodálni a világűrt az űrállomásról. „Csak a visszatérésünk előtti napon tudatosodott bennünk, hogy nem töltöttünk elég időt azzal, hogy kinézzünk az ablakokon” – mondta.

Mind a rendező, mind a színésznő hangoztatta, hogy jól érzik magukat, de még alkalmazkodniuk kell a földi léthez a hosszas súlytalanság után.

„Meg kell tanulni ismét járni” – magyarázta Pereszild.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal az után, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

Borítóképünk még az űrben készült

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget