Miskolci Egyetem

2022.03.10. 10:28

A jövő agráriuma elképzelhetetlen robotika nélkül

A modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül a jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása.

Erről beszélt a Miskolci Egyetemen zajlott programozói versenyen Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára.

 

Évekre visszavezethető hagyománnyal rendelkezik az esemény, amelyet az agrártárca már nem először támogat – mondta a Miskolci Egyetemen megrendezett Spikee Rescute programozó versenyt megnyitó beszédében az államtitkár.  


   
Szinay Attila visszaidézte, hogy az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt mindenki beszorult az otthonába, így felértékelődött a természet fontossága.


   
Hangsúlyozta: sokan alig várták, hogy a Bükkbe mehessenek kikapcsolódni, vagy az ország bármelyik pontján friss levegőt vehessenek. Örömét fejezte ki, hogy az eseményen a robotika és a természet összekapcsolódik, hiszen a feladatok az élővilág játékos megóvásához kötődnek.


   
Szinay Attila szerint az agráriumban a természethez hasonlóan fontos kérdés az egészséges élelmiszer előállításának kérdése. A jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása a modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül – tette hozzá.


   
Az államtitkár a reményét fejezte ki, hogy az esemény résztvevői között vannak olyan fiatalok, akik később az agráriumban fognak tevékenykedni azért, hogy Magyarországon egészséges és jó minőségű élelmiszer kerüljön a családok asztalára.


   
Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy a digitalizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia azok a kulcsszavak, amelyek mellett a mai világban nem lehet elmenni. Kiemelte: az egyetem jövőképét az okos és zöld kampuszként határozták meg, amelyet ez a verseny is kifejez.


   
Bárdosné Soós Viktória, az eseményt szervező Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter ügyvezető igazgatója a közlemény szerint felidézte, hogy ez a harmadik verseny, amelyet az Agrárminisztérium támogatásával rendeznek meg. A Miskolci Egyetem díszaulájában megrendezett eseményre 9 általános iskolás csapat érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!