Legfrissebb információk

2022.06.06. 14:05

Háromnapos tanácskozást tartanak európai kiberbiztonsági szakemberek

Az európai kiberbiztonsági szakemberek keddtől a Nemzetközi Kiberbiztonsági Fórumra (FIC) gyűlnek össze a franciaországi Lille-ben.

A három nap alatt több mint 13 ezer résztvevőt várnak, hogy kicseréljék a legfrissebb információkat a kiberfenyegetettségről és a védekezés legjobb módjairól az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktus közepette.

Guillaume Tissier, a FIC társszervezője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a korábbiakhoz képest 15-20 százalékkal több kiállító, mintegy ötszázötvenen lesznek jelen, és körülbelül ötszáz előadó jelezte előzetesen részvételét.

Guillaume Poupard, az informatikai rendszerek biztonságáért felelős francia hivatal (ANSSI) főigazgatója azt mondta, az orosz erőfeszítések Ukrajnára összpontosulnak. Hozzátette, úgy tűnik, hogy Ukrajnában sikerült megfékezni az orosz kibertámadásokat, különösen az ország jó felkészültsége és a nyugati állami és magánszervezetek, köztük a Microsoft segítségével.

A szerdai kerekasztal-beszélgetésen - amelyen több kiberhadsereg vezetője, köztük Didier Tisseyre tábornok (Franciaország), Rene Innos ezredes (Észtország) és Karol Molenda tábornok (Lengyelország) vesz részt - a kiberhadsereg "nagy intenzitású konfliktusokban" játszott szerepéről lesz szó.

Tisseyre tábornok részt vesz egy másik kerekasztal-beszélgetésen is Margrethe Vestager európai biztossal és Olli Ruutuval, az Európai Védelmi Ügynökség főigazgató-helyettesével együtt. A beszélgetés témája az Európai Unió kiberbiztonságban játszott növekvő szerepe lesz.

A június végén lejáró francia uniós elnökség alatt a 27 tagállam megállapodott a kiberbiztonságról szóló hálózat- és információbiztonság (NIS) irányelveinek felülvizsgálatáról, hogy a főbb európai infrastruktúrák biztonságát megerősítse.

Az Európai Unió jelenleg a hálózatba kapcsolt eszközök biztonságáról, az európai kiberbiztonsági szabványokról, valamint a büntetőügyekben használt elektronikus bizonyítékokról szóló szövegeket vitatja meg vagy készül megvitatni.

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!