MIKROMAT

2022.09.26. 09:43

Kipróbálható a legendás kibernetikai készlet a Kutatók éjszakáján

Szeptember 30-án a Neumann Társaság és a Piarista Rend közös programján a hatvanas években piacra dobott MIKROMAT kibernetikai építőkészlet modern replikáit próbálhatják ki az érdeklődők, s az eredeti prototípus, a “Tücsök” bővített tudású változatát is megtekinthetik a Kutatók éjszakája keretében.

Forrás: Neumann Társaság

Az interaktív bemutatón való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel.

Mivel a hatvanas években egy számítógép még egy teljes termet elfoglalt, nem csoda, hogy 1967 egyik slágere volt a társasjátékdoboz-méretű MIKROMAT kibernetikai építőkészlet, amellyel bárki megtanulhatta annak működési elveit. A készlet tulajdonképpen egy elektromechanikus ős-PC, amelyet Kovács Mihály, a Budapesti Piarista Gimnázium legendás tanára és tanítványa, Woynarovich Ferenc épített. 

Kovács Mihály az Iskolatelevízió műsorának révén országos ismertségre szert tett piarista tanár, Öveges József kollégája volt

és hozzá hasonló, játékos módszerekkel oktatta a kibernetikát – Magyarországon elsőként.

55 évvel később egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját, amely az eredeti „Tücsök” nevű prototípus alapján készült. (A replika elkészítése során Hertelendy Zoltán a lakatosmunkákban, Kiss Benedek az  elektronikai összeszerelésen és tesztelésben működött közre.)

A Neumann Társaság és a Piarista Rend a Kutatók éjszakája keretében szervezett közös programja keretében 2022. szeptember 30-án a Budapesti Piarista Gimnáziumban három rendelkezésre álló példányon is kipróbálhatják az érdeklődők a MIKROMAT építőkészletet,  megtapasztalva, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze benne, és milyen sokrétű feladatokra alkalmasak napjainkban is a relék. A prototípus gép, a Tücsök továbbfejlesztett változatával bemutatót lehet megtekinteni.

Az előadások Kovács Mihály és a Piarista Rend oktató hagyományai előtt tisztelegnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!