Digitália

2022.11.29. 06:00

4 jel, hogy sürgősen meg kell változtatni a jelszavunkat

Cselekedjünk gyorsan, ha úgy tűnik, hogy a jelszavunk más kezébe került.

Forrás: Shutterstock

Fárasztó elfoglaltság, de a régi szabály ma is érvényes: legalább háromhavonta meg kell változtatni a jelszavakat. Ellenben ha az alábbi négy jel bármelyikét észleljük, nem kell tovább várni, érdemes rögtön cserélni, még akkor is, ha különbözőeket használunk más-más szolgáltatáshoz.

1. Adatvédelmi incidens nyilvánosságra hozta személyes adatainkat

Naponta támadják meg vállalkozások, iskolák, sőt kórházak adattárát is. Ha adatszivárgásról hallunk, érdemes ide kattintva ingyenes és biztonságos ellenőrző eszközzel megnézni, a mi adataink is nyilvánosságra kerültek-e.

A CyberNews ellenőrzőjének ablakába írjuk be az e-mail-címünket, hogy kiderüljön, nem került-e bűnözők kezébe az adatunk.

Ez bizony kiszivárgott

Ez a rendelkezésre álló legnagyobb adatszivárgás-ellenőrző. Más eszközök is hasonlóan működnek, a CyberNews használata azért javasolt, mert ez a legnagyobb a piacon, több mint 15 milliárd feltört fiókot tartanak nyilván.

A rendszer teljesen biztonságos. Az információkat Blowfish-sel, az egyik legbiztonságosabb algoritmussal védik. Természetesen jelszót nem kell – nem is szabad – megadni, csak az e-mail-címet. Az üzemeltetők nem tárolják a címünket és nem adják át másoknak az ellenőrzés után.

2. Ha véletlenszerű bejelentkezéseket tapasztalunk a fiókunkban

Ezek is arra utalnak, hogy ideje megváltoztatni a jelszavunkat. A hackerek ilyenkor olyan ellenőrző kódot küldenek, amit nem is kértünk.

Nehéz különbséget tenni a valódi és a hamisított 2FA (kétfaktoros hitelesítő) kódok között: nézzük meg alaposan kattintás előtt, hogy fel akartuk-e keresni bármikor is azt az oldalt, vagy szolgáltatást, amelyikre a 2FA kód utal.

3. Ha bedőltünk egy átverésnek vagy adathalász e-mailnek

Mindannyian kapunk adathalász e-maileket, amelyek megbízható webhelyeknek álcázzák magukat. Könnyű bedőlni nekik, ha nem tudjuk, hogyan működnek.

Tegyük fel, hogy kapunk egy e-mailt, amelyben azt állítják, hogy frissíteni kell a jelszót. Ahelyett, hogy azonnal eleget tennénk a felhívásnak, nézzük meg, egyáltalán hiteles címről leveleznek-e velünk. Ezután nyissunk meg egy új ablakot, és nem a levél linkjére kattintva, hanem kézzel írjuk be az URL-t, és ellenőrizzük, csakugyan frissíteni kell-e az adatainkat.

Ha egy figyelmetlen pillanatban mégis adathalász linkre kattintottunk volna, az érintett weboldalon azonnal változtassuk meg a jelszavunkat.

4. Megosztottuk a jelszavunkat?

Ennek mindig rejtélynek kell maradnia mindenki előtt. Ha valaki másnak adtuk a kódot, változtassunk az alábbi szabályok betartásával:

– Használjunk többféle típusú karaktert: beleértve a nagybetűket, számokat és szimbólumokat, például felkiáltójeleket vagy csillagokat.

– Találjunk ki olyan kódsort, amit könnyen meg tudunk jegyezni, de más nem találhat ki: például egy dalrészletet a gyermekkorunkból, s egészítsük ki az említett számokkal és szimbólumokkal.

– Használjunk különböző jelszavakat minden fiókhoz. Ha egy hacker feltörné a jelszavunkat, ne férjen hozzá minden bizalmas információhoz.

– Adjunk cseles válaszokat a biztonsági kérdésekre, amiket még a hozzánk közel állók sem tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!