Digitália

2022.12.29. 14:36

A vártnál is kevesebben vásárolják az iPhone két új modelljét

Nem alakult túl jól a harmadik negyedévben az okostelefonok piaca, éves összehasonlításban 12 százalékkal kevesebb fogyott belőlük. Idén az Apple okostelefonjai voltak a legnépszerűbbek, a Samsung körülbelül tartotta az egy évvel ezelőtti piaci részesedését.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Kevesebb mobil fogyott, de drágábban keltek el

Nem alakult túl jól a harmadik negyedévben az okostelefonok piaca, éves összehasonlításban 12 százalékkal kevesebb fogyott belőlük – adta hírül az Origo a Counterpoint Research adatai alapján. Ez mégsem jelenti azt, hogy túlságosan nagy pofont kaptak volna a gyártók, mindeközben ugyanis a készülékek átlagos eladási ára 10 százalékkal nőtt, így az összbevételt nézve csak 3 százalék mínuszt kellett elkönyvelniük.

Az átlagos eladási ár emelkedésében az 5G-kompatibilis mobilok játszották a kulcsszerepet, a harmadik negyedévben eladott telefonok 46 százaléka támogatta már a technológiát. Ez rekordmagas arányt jelent, ráadásul az 5G-s mobilok átlagos eladási ára ötszöröse volt a 4G-s készülékekének.

Bukik az iPhone 14 Plus és a Galaxy A23 5G?

Nincs meglepetés abban sem, hogy idén az Apple okostelefonjai voltak a legnépszerűbbek, éves összehasonlításban 10 százalékkal nőtt ezekből a termékekből származó bevétele, miközben 7 százalékkal emelkedett az iPhone-ok átlagos eladási ára. 

Az viszont már sokkal érdekesebb információ, hogy az iPhone 14 mellett az iPhone 14 Plus iránt annyira alacsony az eddigi kereslet, hogy elképzelhető, ezeket elkaszálja az Apple. Az a szóbeszéd járja, hogy az Apple jövőre az eddigieknél kevesebb modellből álló iPhone 15 termékcsaládot mutat be.

Chiang,Mai,,Thailand,-,Sep,17,,2022:,Pov,Female,Hand
Illusztráció
Forrás: Shutterstock

Az androidos gyártók közül már kevesen büszkélkedhetnek: a bevételmegoszlás tekintetében a Samsung körülbelül tartotta az egy évvel ezelőtti piaci részesedését, a Xiaomi egy picit nőni tudott, míg az Oppo/OnePlus és a Vivo márkák érdemben veszítettek a részükből. 

Egy friss dél-koreai jelentés szerint a Samsung drámai módon csökkentette a saját várakozásait a Galaxy A23 5G-vel kapcsolatban.

Eddig ugyanis 12,6 millió darab eladását prognosztizálták, 17,1 millió A23 4G mellett. A The Elec forrásai szerint a frissített adatok alapján már csaknem 4 millió Galaxy A23 5G eladásában bízik a vállalat, ami 70 százalékkal kevesebb értékesítést jelentene. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!