Digitália

2023.04.11. 11:08

A kínai technológiai óriás bedobja a ChatGPT riválisát

Az Alibaba óriásvállalat bejelentette saját mesterséges intelligencia (MI, AI) ChatGPT-jét Tongyi Qianwen néven. Felrobbanhat a mesterséges intelligencia piac.

Forrás: Shutterstock

Miután az elmúlt hónapokban a technológiai cégek világszerte bemutatták saját, úgynevezett generatív AI chatbotjukat, a nálunk csak kereskedőcégként ismert, de valójában óriási cégcsoportot jelentő Alibaba a „közeljövőben” integrálja a chatbotot kiterjedt internetes vállalkozásaiba. Még nem adták meg az MI angol nevét: a Tongyi Qianwen állítólag úgy fordítható, hogy

ami választ keres ezer kérdés feltevésével.

A cég közölte a BBC-vel, hogy az angolul és kínaiul egyaránt dolgozni képes Tongyi Qianwen először az Alibaba munkahelyi üzenetküldő alkalmazásában, a DingTalkban bukkan fel.

Az MI számos feladatot lát majd el, köztük a megbeszélések hanganyagának írásos feljegyzésekké alakítását, e-mailek írását és üzleti javaslatok megfogalmazását. A megoldást az Amazon Alexa hangsegéd intelligens hangszórójához hasonló Tmall Genie-be is integrálni fogják.

A generatív mesterséges intelligencia iránti érdeklődés rendkívüli mértékben nőtt a Microsoft ChatGPT-jének nyilvános megjelenése óta.

Képes tanulni a múltbeli adatokból, hogy olyan tartalmat hozzon létre, amely a gyakorlatban szinte megkülönböztethetetlen az emberi munkától. Természetes, élő nyelvezetet használva tud válaszolni a kérdésekre, és akár felvett stílusokban is képes „alkotni”, adatbázisként már az élő internetet is használja.

A Microsoft dollármilliárdokat költött a technológiára, amely februárban került be a Bing keresőjébe. Az amerikai szoftveróriás azt is közölte, hogy beágyazza a ChatGPT egy verzióját Office-alkalmazásaiba, beleértve a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot és az Outlookot.

A Google (Alphabet) és a kínai Baidu szintén bejelentette saját mesterséges intelligencia modelljét, és hasonló chatbotokat adott ki.

Most tette közzé a kínai kibertér-szabályozó hatóság a generatív mesterséges intelligencia kezelésére vonatkozó szabálytervezeteket. A javasolt szabályok szerint a vállalatok felelnének a technológia betanításához felhasznált adatok legitimitásáért – közölték. A lakosságnak május 10-ig van lehetősége véleményezni a javaslatokat.

A múlt hónapban a technológiai ipar kiemelkedő személyiségeinek egy csoportja – élén a sokak szerint egyre kétesebb megítélésű Elon Muskkal – a nagy teljesítményű AI-rendszerek képzésének felfüggesztését kérte, mivel

az szerintük maga az emberiséget fenyegető veszedelem.

Musk és az Apple társalapítója, Steve Wozniak a többi aláíróval együtt a potenciális kockázatokra figyelmeztetnek, és azt állítják, hogy

az MI-rendszerek fejlesztéséért folyó verseny irányíthatatlanul elszabadul.

Eközben a Goldman Sachs befektetési bank legutóbbi jelentése úgy becsülte, hogy a mesterséges intelligencia 300 millió teljes munkaidős állást tesz feleslegessé.

A hónap elején Olaszország lett az első nyugati ország, amely blokkolta a ChatGPT-t, mivel az ország adatvédelmi hatósága aggályosnak tartotta a használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!