Digitális kényszermegoldás

2020.06.18. 17:15

A magyarok magányosak voltak már a járvány előtt is

A lezárások időszakának megszűnésével az egyedüllét időszaka nem ér véget: a magyarok már a COVID-19 előtt is éppen olyan elhagyatottnak érezték magukat.

Forrás: Shutterstock

Új kutatások eredményei szerint a magyarok már jóval a világjárvány által okozott lezárási intézkedések hatályba lépése előtt is szenvedtek a magánytól.

A Kaspersky megbízásából készült tanulmányból kiderül, hogy a magyarok több mint fele (52%), akik a világjárvány során magányosnak érezték magukat, valójában kevésbé magányosnak, vagy éppen ugyanúgy érezték magukat, mint a járvány előtt. A kutatásból az is kiderült, hogy a társadalmi távolságtartás idején a magyarok

a technológia segítségével maradtak kapcsolatban a szeretteikkel,

ezáltal pedig kevésbé érezték magukat magányosnak ebben a nehéz időszakban.

Ahogy az emberek egyre inkább arra kényszerültek, hogy otthon töltsék idejük jelentős részét a társadalmi távolságtartás jegyében, úgy növekedett meg a technológiától való függőségük. A magyarok közel háromnegyede (68%) állította, hogy a technológiának köszönhetően tudott kapcsolatban maradni a távol élő barátaival és családtagjaival.

A magyar válaszadók 58%-a, akik arról számoltak be, hogy állandóan magányosnak érzik magukat, szeretnék jobban ismerni és használni a technológiát, ugyanakkor

a megkérdezettek 29%-a sokkal egyszerűbben boldogul a technológia területén, mint a koronavírus-járvány előtt.

Kathleen Saxton, pszichoterapeuta, a Psyched alapítója úgy véli, hogy bár a technológia segíti az embereket a világjárvány idején, mégis

a magány a legnagyobb járvány, amely sokáig fennmarad a jelenlegi válság után is.

„Noha az utóbbi néhány évben néha elvakított minket a rengeteg megoldás, amelyet a technológia kínál, azt biztosan állíthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban különösen hálásak voltunk ezekért a lehetőségekért.

Annak ellenére, hogy a technológia soha nem helyettesítheti az emberi kapcsolatokat, valamilyen módon segített megküzdeni azzal a magánnyal, amellyel mindenkinek szembe kellett néznie ezekben a viharos időkben. Lehet, hogy jönnek a robotok – de talán jó ajándékokat hoznak.”

A COVID-19 okozta izoláció tovább befolyásolta az emberek mentális egészségét, még nagyobb súlyt helyezve a társadalom minden területére. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 52%-a magányosnak érezte magát a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok bevezetése előtt is.

Talán meglepő, de a korcsoportok közül az ifjú Z és Y generáció bizonyult a leginkább magányosnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a fiataloknak a 64%-a legalább egyszer magányosnak érezte magát 2020 áprilisában vagy májusában, szemben a baby boomer generációval, melynek tagjaira ez csak 38%-ban volt jellemző.

Bár a technológia egyértelműen hasznosnak bizonyul, nem mindenki rendelkezik olyan technológiai hozzáértéssel, mint szeretne. A magyarok több mint fele (58%), akik azt állítják, hogy mindig magányosak, vágynak arra, hogy magabiztosabban használják a technológiát, mivel ez segítené őket a magánnyal való megküzdésben.

A biztonsági szakértő szerint

„Nem hiszem, hogy láttunk volna példát arra, hogy ilyen rövid alatt tömegesen kezdjenek el az emberek technológiát használni. A technológia általában fokozatosan szövődik be az életünkbe, de a jelenlegi helyzet arra kényszerítette az embereket, akik korábban féltek a technológiától, hogy használják azt.

Néhány szolgáltatás, például a videohívás vagy az online bevásárlás, amelyet alkalmanként használtak, most elengedhetetlenné vált. Bár nagyszerű hír, hogy azok, akik korábban féltek bizonyos technológiáktól és elutasították azokat, most már részesülnek az előnyökben, de fontos szem előtt tartani, hogy

az emberek tudatossága és hozzáállása az online kockázatokhoz jóval elmarad a technológiák használatának megértésétől.

Gondoskodnunk kell arról, hogy kapcsolatban maradjunk egymással, de arról is, hogy ezt minden esetben biztonságosan tegyük. Biztonságos használat esetén a rendelkezésünkre álló online és digitális eszközök nagyszerű megoldást kínálhatnak a magánnyal való megküzdésben” – nyilatkozta David Emm, a Kaspersky biztonsági kutatója.

„Szerencsések vagyunk, hogy ebben az időszakban kapcsolatban tudunk maradni online, és valószínűleg továbbra is fennmaradnak ezek a szokások, még ha a fennmaradó társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedések meg is szűnnek. Fontos, hogy a kezdetektől kezdve biztonságos online szokásokat hozzunk létre, hogy és megbizonyosodjunk arról, hogy nem esünk a kiberbűnözés áldozatává, amikor ilyen mértékben függünk a technológia használatától.”

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!