Erre nem számítottunk

2019.02.01. 06:00

A népszerű Google Map hamisítványával csapják be a felhasználókat

Több tucat ingyenes navigációt fedeztek fel a Google Play áruházban, amelyek összesen 50 millió letöltést értek el, miközben csak a Google Mapet koppintották – kis ravaszkodással.

A csalást Lukas Stefanko, az ESET vírusellenőrző cég kutatója leplezte le a Twitteren:

I tested over 15 fake GPS Navigation apps with over 50,000,000 installs from " target="_blank" rel="noopener">#GooglePlay that violate Google rules.

These apps just open Google Maps or use their API without any additional value for user, except for displaying ads.

Some of them don't even have proper app icon. pic.twitter.com/eeIFQS5IVU

— Lukas Stefanko (@LukasStefanko) " target="_blank" rel="noopener">2019. január 17.

A hamisítványok nem tettek mást, csak a Google Térkép és a felhasználó közé hirdetések tömegét gyömöszölték, hogy ezzel jussanak bevételhez. Jobb esetben, mert akadt köztük olyan is, amelyik elavult képernyőmentéseket tett közzé.

Az egyik Stefanko által tesztelt alkalmazás odáig vetemedett, hogy még pénzt is kért az egyébként ingyenes Google Map hirdetésmentes használatáért. Több applikáció azokhoz az adatokhoz is hozzáférési engedélyeket kért az okostelefonon, amelyekre navigációnak nincs szüksége. Ezek kiadása biztonsági kockázatot jelent.

Hogyan védekezhetünk az ilyen átverés ellen?

Stefanko ugyan bejelentette a visszaéléseket a Google-nak, többet közülük el is távolítottak, de néhány továbbra is elérhető a Google Play áruházban.

Érdemes gyanakodva figyelni minden ismeretlen cég navigációjára: végezzünk az alkalmazás letöltése előtt legalább egy gyors ellenőrzést a nevükkel az interneten. Könnyen meglehet ugyanis, hogy hamisítvánnyal van dolgunk, mert a térképek fejlesztése rendkívül drága és hosszadalmas feladat, ezért leginkább csak a nagy, tőkeerős cégek képesek saját adatokkal feltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!