Járvány

2020.10.30. 10:06

A tech óriásai viszont egyre csak híznak a járvány alatt

Vártnál nagyobb lett a Facebook, a Google, az Apple és a Samsung bevétele.

Forrás: Shutterstock

A vártnál nagyobb lett a Facebook bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben. A bevétel éves szinten 22 százalékkal, 21,47 milliárd dollárra emelkedett, szakértők 19,8 milliárd dollárt vártak.

A reklámokból származó bevétel ugyancsak 22 százalékkal, 21,22 milliárd dollárra bővült.

A negyedéves adózott eredmény 29 százalékkal, 7,85 milliárd dollárra, részvényenként 2,12 dollárról 2,71 dollárra emelkedett. Elemzői várakozások átlagában kisebb, 1,9 dolláros részvényarányos eredmény szerepelt.

A várakozásokat meghaladó, 59 százalékos negyedéves adózott eredménynövekedésről jelentett az Alphabet, a Google anyavállalata, elsősorban a hirdetésekből és a felhőszolgáltatásból származó jelentős bevételbővülésre.

A cég azt közölte, hogy a szeptember végével záródott három hónapban a profitja 11,247 milliárd dollár, részvényenként 16,4 dollár volt. Elemzők kisebb, 11,03 dolláros részvényarányos eredményre számítottak.

Az Alphabet negyedéves bevétele 14 százalékkal, 46,173 milliárd dollárra emelkedett.

A növekmény részben a hirdetési bevételek gyors emelkedésének köszönhető.

A hirdetésekből származó negyedéves bevétele 37,1 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 33,8 milliárd dollárról, de jelentősen nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel is, a tavalyi harmadik negyedévi 2,379 milliárd dollárról 3,444 milliárd dollárra.

Szintén az előzetes várakozásoknál jobban megugrott az Apple bevétele és profitja a szeptember végén zárt negyedik pénzügyi negyedében annak köszönhetően, hogy

megugrott a kereslet számítógépei iránt, és ez ellensúlyozta az iPhone-készülékek eladásának csökkenését.

Az amerikai információtechnológiai óriáscég a New York-i tőzsde csütörtöki zárása után hozta nyilvánosságra, hogy bevétele éves összevetésben 1 százalékkal rekordszintre, 64,7 milliárd dollárra nőtt. A szakértői várakozások átlagában gyengébb adat, 63,7 milliárd dollár szerepelt.

Az Apple bevétele így a szeptember végén lezárt pénzügyi évben 5,5 százalékkal, 274,52 milliárd dollárra, adózott eredménye pedig 4 százalékkal, 57,41 milliárd dollárra emelkedett.

A negyedévben a Mac számítógépek eladásából származó bevétel 29 százalékkal, 9,032 milliárd dolláros rekordszintre ugrott, a szolgáltatásokból származó bevétel pedig 16 százalékkal ugyancsak rekordmagasra, 14,55 milliárd dollárra emelkedett.

Az utolsó negyedévben az Apple bevétele iPad-eladásból 46 százalékkal, 6,8 milliárd dollárra emelkedett, miközben az iPhone eladásból származó bevétele 21 százalékkal, 26,44 milliárd dollárra esett.

Az Apple eladásai a negyedévben Kínában (Hongkongot és Tajvant is beleértve) 29 százalékkal, 7,95 milliárd dollárra csökkent, Észak-és Dél-Amerikában 5 százalékkal, 30,67 milliárd dollárra nőtt, Európában 13 százalékkal, 16,9 milliárd dollárra emelkedett, Japánban pedig 1 százalékkal, 5,02 milliárd dollárra bővült.

A kereslet élénkülésének köszönhetően jelentősen, 58,8 százalékkal nőtt a Samsung Electronics működési eredménye a harmadik negyedévben.

A dél-koreai elektronikai konszern csütörtökön azt közölte, hogy a negyedéves működési eredménye két éve legmagasabb, 12 ezer 350 milliárd won (10,9 milliárd dollár) volt.

A Samsung bevétele a szeptember végén zárult három hónapban rekordszintű, csaknem 67 ezer milliárd won (59,1 milliárd dollár) volt, 8 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A cég mobilgyártó ágazatának a működési nyeresége 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a félvezetőgyártó ágazatának a működési profitja pedig 82 százalékkal emelkedett.

A Samsung csökkenő nyereségre számít a negyedik negyedévre, mert mérséklődik a chipek iránti nemzetközi kereslet és fokozódik a verseny az okostelefonok és az elektronikai fogyasztási termékek piacán.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!