Magyar vevők is áldozatul esnek

2019.04.26. 08:30

Akar 49 dollárért 2000 dolláros okostelefont?

Instagram- és Facebook-oldalakon hazai felhasználók is gyakran találkozhatnak mostanában a vonzó dolgokat az eredeti ár töredékéért árusító webáruházzal.

Az ojok.com webáruházat még 2005-ben hozták létre, s aki csupán a korából következtet arra, hogy megbízható-e, akár hitelt is adhat neki.

Pazar a kínálat: ékszerek, autós és konyhai holmik mellett elsősorban okostelefonokat árusít – hihetetlenül alacsony összegekért.

Kapható például a legújabb hajlítható szupertelefon, amit elővételben indulóáron 2000 dollárért lehet megvenni: ők ezt 49,98 dollárért kínálják. Van is készleten, ahogy a többi, rendkívül kedvező árcédulával rendelkező termék is.

Ez az az ár, amire sok vevő azt mondja, még ha kamionról leesett hamisítvány is, ennyiért megveszem.

Igen ám, de sem ez az okostelefon, sem a többi termék nem fog soha megérkezni.

S ha ez még nem lenne bajnak elég, ráadásul megadtuk a bankkártyaszámunkat, adatainkat, ami további visszaélésekre nyújt nekik lehetőséget.

Milyen jelekre kell gyanakodni?

1. Nincs kapcsolat

A jól felépített áruháznak nincs sem telefonszáma, sem e-mail, sem valós, fizikai címe, csak a weboldalba ágyazott ablakban lehet levelezni vele.

2. A fizetési mód nem biztonságos

A webhely nem kínál PayPal vagy más biztonságos fizetési rendszert: ha fizettünk, bottal üthetjük nyomát a pénzünknek.

3. Ismeretlen tulajdonos

Nem tudni, ki birtokolja a domain nevet, az ojok.com nyilvánvalóan megpróbálja elrejteni kilétét.

Ami túl jó, az talán nem is igaz

Minap akartunk hasonló beszámolót írni az eelectronicsmarket.site webáruházról: csak gyanítani lehet, hogy ez az ojok.com elődje, vagy közeli rokona, mert az áruház kínálata, felépítése meghökkentően hasonlít az ojokéra.

Az eelectronicsmarketben az volt a nagy ötlet, hogy a jó nevű, elfogadott electronicsmarket nevét használta, csak éppen egy plusz „e” betűt biggyesztettek a nevük elé: ki figyel holmi fölösleges betűkre a domainben, amikor épp megtalálja élete nagy fogását?

Azóta az eelectronicsmarket eltűnt, van helyette ojok. S ami az ojok.com korát illeti: csakugyan 2005-ben jegyezték be a domaint, de rövid kereséssel kiderül, a legutóbbi időkig sohasem foglalkozott e-kereskedelemmel.

Az ojok, az eelectronicsmarket és hasonszőrű társainál való vásárlás előtt érdemes rövid keresést futtatni a weben: elég sok panaszt találni róluk a Youtube-on, Fakeineten, redditen, scamzeroeden.

Bár sajnos, mire a vevői kifogások bejárnák a webet, az átverős áruházak új elnevezéssel nyitnak újra.

Borítókép, illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!