Túl szép, hogy igaz

2021.06.21. 17:37

Akarja vagy sem, a TikTokkal megszépülhet

A Tiktok már több országban élesben bevezette: anélkül változtatja meg néhány ember arcát, hogy előbb megkérdezné, akar-e megszépülni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Érdemes megnézni Tori Dawn alábbi, a TikTokon közzétett posztját – hívja fel a figyelmet az MIT Technology Review. Amint a lány mutatja, a kijelzőn megjelenő álla – mikor nem takarja le a szemét, s a szoftver arcként tudja beazonosítani –, önműködően keskenyebb és nőiesebb lesz.

Mintha talán még a bőre is megszépülne: de az álla, az biztosan.

@toridawn817congrats tiktok I am super uncomfortable and disphoric now cuz of whatever the fuck this shit is♬ original sound – Tori Dawn

Pedig nem állított be semmilyen szépség-effektet: a TikTok szolgáltató az általános beállításokban úgy dönthetett, hogy felhasználóit megszépíti.

Inkább nem fordítjuk le Dawn posztjának vaskos fogalmazását.

A TikTok már régen tele van „beauty mode” filterekkel, és

mémként terjednek a különféle túl jól sikeredett szépítések.

Nagy siker a magát általános iskolás kislánynak filterező nagyi, aki úgy mutatkozott be igazi valójában, hogy egy technikai hiba folytán élő adásban mondott csődöt a filtere.

A Tori Dawnnal is előfordult esettel azért lépett szintet a szoftver, mert ezúttal már meg sem kérdezi, akar-e szépülni a felhasználó, s ha igen, akkor mennyire: csak úgy magától, diszkréten átszabja a vonásokat.

A videó háromszázezer fölötti látogatószámot ért el, sokan hozzászóltak és megerősítették, hogy szintén észlelték a manipulációt.

Amúgy a videós szépségszűrők szándékos használata már régen általános, napi gyakorlattá vált a keleti országokban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!