Adatvédelem

2019.04.10. 14:18

Anyanyelvű tájékoztatás javíthat az információbiztonságon

Az adatvédelem egyik legfontosabb szempontja a közérthetőség.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség szerdai közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogszabályi és idegen nyelvű kifejezésekkel terhelt infonyelvezet jelentősen megnehezíti az internethasználók dolgát.

A szervezet álláspontja szerint az ügyintézők, ügyfelekkel kapcsolatot tartók és a legszélesebb rétegek – azaz a magánszemélyek – tájékoztatása csak akkor lehet hatékony,

ha az adatvédelmi felvilágosítások, előadások hétköznapi nyelven, a diákoktól a nyugdíjasokig mindenki számára érthetően és értelmezhetően, lehetőleg magyar kifejezésekkel és rövidítések nélkül kerülnek átadásra.

Fontos már az iskolákban megismertetni az adatvédelem alapjait a jövendő felnőttekkel, szükséges az idősebbeket – az egyre aktívabb nyugdíjas internethasználók széles körét is – tájékoztatni a veszélyekről és az adatvédelem lehetőségeiről – olvasható a szövetség közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!