A lemaradás kockázata

2019.06.08. 06:00

Az 5G-fejlesztést fékezné a kínaiak kizárása

A Huawei és a ZTE kínai távközlési berendezésgyártó vállalatok kizárása az európai 5G hálózati fejlesztésekből 55 milliárd euró többletköltséget és legalább másfél év késedelmet okozna.

Forrás: Shutterstock

Ennyire fékezné a dolgok internete (IoT) működtetéséhez szükséges ötödik generációs mobil adatátviteli szolgáltatások beindítását Európában a GSMA szakmai képviseleti szervezet tanulmánya szerint.

A Reuters hírügynökség által megtekintett dokumentumban a GSMA (GSM Association) szakértői kimutatták, hogy az európai mobil távközlési hálózatok kiépítésében mintegy 40 százalékos részesedéssel rendelkező kínai berendezésgyártó cégek kizárása a hálózati fejlesztésekből egyrészt

a beszerzési költségek megemelkedése,

másrészt a már meglévő berendezések lecserélése és pótlása révén 55 milliárd euró többletköltséget okozna a mobil szolgáltató cégeknek.

A tiltás egyúttal legalább 18 hónappal visszavetné az ötödik generációs hálózati szolgáltatások megindításának kezdetét is.

Lemaradhat Európa emiatt

Az 5G mobil hálózati szolgáltatásokra az önvezető járművek, valamint a hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések üzemeltetéséhez elengedhetetlen, gyors és nagymennyiségű adatforgalom biztosítása miatt lesz szükség.

„Ekkora késedelem 2025-ig 15 százalékpontos előnyhöz juttatná az Egyesült Államokat Európával szemben az 5G lefedettség kiépítésében” – állapítja meg a GSMA tanulmánya.

A mobil távközlési ágazat szakmai képviseleti szervezete a GSM Association mintegy hétszázötven mobil szolgáltatót és a technológiai ökoszisztéma további háromszáz vállalatát tömöríti.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!