Járvány

2020.05.22. 12:03

Az Apple és a Google kiadta a vírus terjedését követő szoftvert

Elérhetővé tette a két óriásvállalat a közösen kifejlesztett szoftverét. Ezzel olyan alkalmazások írhatóak, amelyek értesítést küldenek a felhasználóknak, ha kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel.

Forrás: Shutterstock

A két rivális amerikai információtechnológiai óriáscég közösen dolgozott a most szabadon elérhetővé tett technológián, amelynek segítségével a szoftverfejlesztők kontaktkövető alkalmazásokat hozhatnak létre az egészségügyi szolgálatok számára.

Az így kifejlesztett applikációk Bluetooth segítségével

nyomon követhetik, hogy a tulajdonos az elmúlt 14 napban kivel és milyen hosszú ideig került kapcsolatba, és a rendszer jelez, ha kiderül, hogy igazolt fertőzött volt a közelben.

A tájékoztatás szerint eddig huszonkét ország és számos amerikai szövetségi állam jelezte érdeklődését.

Közleményében az Apple és a Google leszögezte, hogy nagy hangsúlyt fektettek az adatvédelmi és biztonsági szempontokra, például lokációkat nem tárolnak, valamint minden olyan információt titkosítanak, amelyek alapján azonosíthatóvá válnának a felhasználók.

Több ország kormánya is próbálkozott már hasonló alkalmazások kifejlesztésével, jórészt sikertelenül. Ezek gyakran GPS-koordinátákat használnak, amit az Apple és a Google egyebek mellett adatvédelmi aggályok miatt nem engedélyezett.

Egészségügyi szakemberek szerint a kontaktkövetés kulcsfontosságú a vírus terjedésének lassítása érdekében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!