Tartós lejtmenet?

2019.08.07. 17:55

Az iPhone a negyedikre helyre csúszott a világ mobilgyártóinak listáján

Egyre rosszabb helyzetbe manőverezi magát az Apple az okostelefonos piacon. A negyedéves eladási adatok lehangolóak lettek.

Peking, 2019. március 23. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója elõadást tart egy pekingi gazdasági fórumon 2019. március 23-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ng Han Guan

Elemzők szerint a Apple utóbbi időben tett lépései mind rosszabb helyzetbe hozzák a céget, melynek legbiztosabb jövedelmi forrása, az iPhone folytatni látszik piacvesztését. Nem tesz jót a kaliforniai gőg az Apple-nek, mondják.

Leverte az Oppo

Az IHS Markit közlése szerint az amerikai vállalat a negyedik helyre csúszott az okostelefon-gyártók listáján 2019 második negyedévében.

Most a Samsung, a Huawei és a néhány éve még a nyugati világban teljesen ismeretlen, leszólt kínai Oppo mögött van az eladási listákon.

Forrás: IHS

Az IHS adatai szerint három hónap alatt, június végéig az Apple 35,3 millió iPhone-t szállított le, míg az Oppo 36,2 milliót. Ezzel a teljesítménnyel az Apple a piac 11 százalékát birtokolja.

Figyelemre méltó, hogy a Samsung viszont stabilizálni látszik a helyzetét, és a Huawei az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból adódó összes problémájával együtt megtartotta második helyét. A Samsung 75,1, a Huawei 58,7 millió készüléket adott el, amivel piaci részesedésük 23% és 18% lett.

Miért romlik az iPhone eladása?

Sokak szerint részben azért, mert a felhasználók hosszabb ideig tartják meg a régi telefonjaikat, hogy elkerüljék a költekezést az egyre drágább új modellekre.

Ráadásul az Apple régóta nincs figyelemmel az úgynevezett feltörekvő piacok vevőire, akiket barátságosabb árakkal lehetne elérni: így ezt a terepet gyakorlatilag átengedte a versenytársainak.

Borítóképen Tim Cook, az Apple vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!