Járvány

2020.06.17. 06:00

Baj van a norvég kontaktkövető appal, indul a német

Kezdettől fogva adatvédelmi aggályok kísérik a különféle kontaktkövető appokat.

Forrás: Shutterstock

Norvégiában adatvédelmi aggályok miatt felfüggesztették a a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás használatát Norvégiában – jelentették be a helyi hatóságok kedden.

Az oslói közegészségügyi intézet azt követően hozta meg döntését, hogy az adatvédelmi hatóság pénteken úgy ítélte meg, hogy a Smittestopp nevű applikáció

aránytalan módon sérti a felhasználók személyes adatainak védelmét.

A tájékoztatás szerint törlik az eddig begyűjtött adatokat.

Az áprilisban elérhetővé tett, hazai fejlesztésű kontaktkövető szoftver célja a járvány terjedésének monitorozása, valamint a felhasználók figyelmeztetése abban az esetben, ha olyan helyen jártak, ahol igazolt fertőzött volt a közelben.

Szakértők szerint azonban egyébként is túl kevesen töltötték le az alkalmazást ahhoz, hogy valódi képet kapjanak a helyzetről. Összesen 1,6 millió letöltést és nagyjából 600 ezer aktív felhasználót regisztráltak az 5,4 milliós országban.

A Smittestopp egyszerre használ Bluetooth-t és GPS-koordinátákat a lokalizációra, utóbbit azonban az adatvédelmi hatóság nem tartja „feltétlenül szükségesnek”. Fontolgatják egy másik alkalmazás használatának bevezetését

Bemutatták a német kapcsolatkövetőt

A Corona-Warn App nevű új fejlesztés ugyan nem az első okostelefon-alkalmazás a koronavírus ellen, „de biztos vagyok benne, hogy a legjobb” – mondta Helge Braun kancelláriaminiszter.

Az alkalmazás letöltése és használata „kis lépés a felhasználónak, de nagy lépés a világjárvány elleni küzdelemben” – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy az alkalmazás adatvédelmi szempontból is kifogástalan, „adattakarékos” – a felhasználóról a lehető legkevesebb információt gyűjtő – módon működik és biztonságos, használata pedig teljesen önkéntes.

Az alkalmazás

akkor riasztja a felhasználót, ha 15 percen keresztül 2 méteren belül tartózkodott telefonjával egy fertőzöttel,

akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesülés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát. A remények szerint ez nagyban hozzájárul majd a fertőzési láncolatok megszakításához.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert – a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztő óriáscéget – bízott meg a munka irányításával. A fejlesztésben részt vett egy sor további szereplő, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

A német sajtóban ismertetett szakértői vélemények szerint

az alkalmazás akkor lehet sikeres, ha a lakosság számottevő része, lehetőleg a többsége használja.

Az ARD országos köztelevízió egy június elején készíttetett közvélemény-kutatása szerint a Németországban élők 42 százaléka hajlandó letölteni és használni egy fertőzésveszélyre figyelmeztető okostelefon-alkalmazást, 39 százalék viszont nem. A választókorú népességre reprezentatív országos felmérésben megkérdezettek 16 százalékának nincs okostelefonja, a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.

A Corona-Warn App szakmai fogadtatása kedvező, az első technológiai, informatikai megközelítésű elemzések szerint az alkalmazás használata egyszerű és intuitív, magától értetődő, működése nem terheli meg túlzottan a készülék akkumulátorát és jó megoldás a felhasználói személyes adatok védelmére, hogy a használat révén keletkező adatokat nem egy központi helyen, hanem a készüléken tárolják.

Az orvosi, járványügyi megközelítésű elemzésekben is az alkalmazás erényeit emelték ki. A lehetséges fertőzésre automatikusan figyelmeztető rendszer döntően hozzájárulhat ahhoz, hogy alacsony maradjon az koronavírusos esetek száma, mert felgyorsítja a vírus lehetséges útjainak feltárását – áll az első kommentárokban.

Az alkalmazást kedd estig több mint egymillióan töltötték le.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!