kriptodeviza

2019.10.19. 18:21

Bajba kerülhet a Facebook pénze

A G20-csoport pénzügyi vezetői egyetértettek abban, hogy szigorú szabályokat kell kidolgozni a kriptodevizák, például a Facebook tervezett kriptopénze, a libra helyzetének rendezésére, és mindaddig nem szabad engedélyezni forgalomba hozatalukat, míg nem sikerül kiiktatni azokat a globális kockázatokat, amelyeket okoznak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Wachiwit

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Unió tömörítő csoport jegybankárai és pénzügyminiszterei a Washingtonban helyi idő szerint pénteken tartott tanácskozásukon elismerték, hogy a kriptodevizák a monetáris innováció terén potenciális haszonnal járhatnak, ám megjelenésük komoly fiskális és monetáris politikai kockázatokat okoz.

„Ki kell értékelni és megfelelően rendezni kell ezeket a kockázatokat, kiemelten a pénzmosás, az illegális finanszírozás, a fogyasztók és befektetők védelmének kérdését, mielőtt ezek a projektek működni kezdenek”

- szögezték le a G20 vezetői találkozójuk után kiadott közleményükben.

Kuroda Haruhiko japán jegybankelnök a megbeszéléseket követően tudatta, hogy a G20 ki fogja kérni a nemzetközi monetáris szabványokat lefektető testületek véleményét, és abból fog kiindulni. Ez leghamarabb jövőre várható, így egyre kisebb az esélye annak, hogy a Facebook ígéretéhez híven 2020-ban be tudja vezeti a librát.

A közösségi oldal számára az is problémát jelenthet, hogy minden nagy amerikai fizetési cég, a Visa, a Mastercard és a Paypal is kiszállt a libra pénzügyi infrastruktúráját kiépítő – Libra Association néven a Facebook által Genfben bejegyzett – nonprofit társaságból.

A G20 egyúttal arra jutott, hogy felkéri a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy vizsgálja meg a kriptodevizák gazdasági hatásait, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással vannak a világ országainak monetáris szuverenitására.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 munkacsoportja azt állapította meg, hogy ha széles körben elterjednek az olyan típusú kriptodevizák, a stablecoinok, amelyek mögött hagyományos devizák és más eszközök állnak tartalékként, az fenyegetést jelenthet a világ monetáris rendszerére és pénzügyi stabilitására.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a libra formájában alternatív globális fizetőeszköz jöjjön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!