Közreműködést is

2019.05.17. 16:18

Büntetni fogja az EU a kibertámadások elkövetőit

Új jogszabályi keretet fogadott el pénteken az Európai Unió Tanácsa, amely lehetővé teszi, hogy az EU célzott szankciókat vezessen be az olyan kibertámadásoktól való elrettentés érdekében, amelyek külső fenyegetést jelentenek az EU-ra vagy a tagállamokra nézve.

A jogszabályi keret először fogja lehetővé tenni az EU számára, hogy szankciókat vezessen be olyan emberek és szervezetek ellen, akik-amelyek megkísérelt vagy végrehajtott kibertámadásokért felelősek; pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ilyen támadásokhoz vagy egyéb módokon működnek közre bennük.

Szankciók vethetők ki az ilyen emberekkel és szervezetekkel kapcsolatban állókra is.

Használata kiterjedhet az unión kívüli országok vagy nemzetközi szervezetek ellen irányuló kibertámadásokra is, ha a közös kül- és biztonságpolitika céljainak elérése ezt szükségessé teszi.

Az új szankciós rendszer hatálya alá olyan jelentős hatást gyakorló kibertámadások tartoznak, amelyek az unión kívülről erednek, vagy amelyeket az unión kívül követnek el.

Természetes személyek esetében beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás, jogi személyek esetében pedig az utóbbi szankció alkalmazható majd.

Az uniós állampolgároknak és az EU-ban regisztrált szervezeteknek pedig tilos lesz pénzt juttatniuk olyanoknak, akiket ilyen szankciók sújtanak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!