Tippek-trükkök

2019.01.18. 13:41

Hogyan óvjuk meg személyes adatainkat a Facebookon?

A közösségi oldalakon a hazai felhasználók 81 százaléka nem érzi biztonságban személyes adatait. Mit tehetünk?

Forrás: Shutterstock

Az adatvédelem fontosságának sajnálatos, bár közvetett aktualitást ad, hogy tegnap hajnalban a MEGA fájlmegosztóról az első hírek szerint 700 milliónál több e-mail cím és jelszó szivárgott ki.

A hazai felhasználókat – joggal – leginkább aggasztó Facebook-adatvesztések elkerüléséhez a Greenroom szakértője négy fontos szabályt rögzít.

1. Ne hagyjuk, hogy bekukucskáljanak a Facebook fiókunkba

Folyamatosan nyomon lehet követni, hogy milyen eszközről és honnan léptek be a Facebook profilunkba.

Ehhez kattintsunk a Beállítások/ Biztonság és bejelentkezés menüpontra és a Bejelentkezett helyek felsorolja, milyen eszközökről és böngészőből, mikor történt belépés a Facebook fiókodba.

Ha valamelyiket gyanúsnak tartjuk – például mert nem tartózkodunk azon a helyen, eszközön – , azonnal kiléptethetjük „magunkat” onnan.

2. Az igazán biztonságos: bejelentkezés kétfaktorosan

Lehetőség nyílik arra, hogy amikor ismeretlen/új telefonról vagy számítógépről, laptopról, jelentkeznek be a profilunkba, akkor kiegészítő védelemként kérje a rendszer, hogy újból adjuk meg a jelszavunkat, majd egy hitelesítő kódot, amit akár SMS-ben is elküldenek egy általunk megadott és ellenőrzött telefonszámra.

Ez nem alapbeállítás, a felhasználónak kell a beállításokban aktiválni, de olyan biztonságot nyújt, mint egy banki rendszer.

3. Segíthetnek a Bizalmi kapcsolatok

Előfordulhat, hogy valami miatt kizárjuk magunkat a fiókból vagy csupán áldozatául esünk egy kizárásnak.

Megadhatunk a Beállításokban – biztos, ami biztos – három-öt bizalmi kapcsolatot (Facebook ismerőst), akik egy kód és egy Facebooktól kapott URL-cím elküldésével segíthetnek, hogy újra be tudjunk jelentkezni a fiókba.

Kép: Shutterstock

4. Alkalmazás jelszavak – utasítsuk vissza az ajánlatot

Szinte alig találunk alkalmazást, amelyik ne javasolná, hogy a Facebook profilunkkal regisztráljunk vagy jelentkezzünk be hozzájuk.

Ebben az esetben az adott alkalmazás az engedélyezett adatainkat (főként az e-mail címet és jelszót) felhasználja: ne vegyünk igénybe ilyen „nagylelkű” ajánlatot az egyszerű regisztráció megúszására.

Amúgy a Facebook lehetőséget biztosít, hogy a Beállítások/ Alkalmazásjelszavak menüpontban beállítsunk egy külön jelszót, ami elkülönül a Facebook profilhoz rendelt jelszótól.

5. Érdemes rendszeresen ellenőrizni

Számtalan lehetőség kínálkozik arra vonatkozóan is, hogy adott posztunk, képeink, videóink kinek legyen látható.

Értesítéseket kérhetünk, ha bármi gyanúsat észlel a Facebook a bejelentkezésünkkel kapcsolatosan.

Javasolt, hogy nézzük át a Facebook profil Beállításait. Ne hagyjuk ki az Adatvédelem, a Biztonság és bejelentkezés mellett, a Helyadatok valamint az Idővonal és megjelölés menüpontok áttekintését sem.

Ha mindent beállítottunk, elég lesz kéthavonta ellenőrzés céljából megismételni a műveletet: talán találkozunk valamilyen új lehetőséggel, amely segít az adatvédelemben.

Aggasztja a magyar felhasználókat a Facebook

Megdöbbentő eredményt hozott a közösségi médiumok felhasználóinak biztonságérzetét illetően a Groupama Biztosító megbízásából, a Pulzus kutatási applikációval minap készült országos kutatás, amely a közösségi oldalakat legaktívabban használó 18 és 45 év közötti korosztály véleményére volt kíváncsi.

A megkérdezettek 81 százalékát aggasztja személyes adatainak biztonsága: a válaszadók 31 százaléka „egyértelműen nem”, 50 százaléka pedig „inkább nem” érzi biztonságban azokat. Ez azonban nem is olyan meglepő, annak fényében, hogy a válaszadók ötödének visszaéltek már adatával, ráadásul köztük sokan vannak – a válaszadók 6 százaléka –, akikkel ez többször is előfordult.

Akár a profilunkat is töröljük?

A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy az atrocitások miként befolyásolják a felhasználók ragaszkodását a közösségi felületekhez: azok, akik átéltek már valamilyen visszaélést adataikkal kapcsolatban, jóval nagyobb arányban tesznek lépéseket, mint a többi felhasználó.

A személyes adataikkal visszaélést elszenvedők negyede már törölte a profilját

valamelyik közösségi média felületről, további 20 százalékuk pedig valószínűsíti, hogy törölni fogja.

Elgondolkodtató, hogy az összes válaszadó 43 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bár a maradást valószínűsíti, de megfordult már a fejében, hogy elhagynak egy-egy közösségi média felületet.

Mennyire féltsük adatainkat?

Hogy milyen típusú adatainkat féltjük a közösségi térben, ugyancsak izgalmas eredményt hozott a kutatás: a megkérdezettek legnagyobb hányada, 37 százaléka, az ügyintézéshez szükséges, például banki vagy ügyfélkapus jelszavait félti.

Minden ötödik felhasználó számára a személyes adatok biztonsága a legfontosabb, de érdekes, hogy fotóikat, videóikat csak fele annyian (7 százalék) féltik, mint pl. a levelezésüket, üzenetüket (14 százalék).

A Greenroom ügynökség szerint az emberek félelmei egyrészt jogosak, hiszen minél több adat van bármilyen online nyilvános felületen, az a digitális tér egyre növekvő erejéből következően nagyon magas értékkel bír az adatkalózok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!