Az 5G előszobájában

2019.02.15. 15:27

Huawei-ügy: független mobil hálózati tesztelést akar a GSMA

Egységes technikai követelményrendszer és tesztelési szabvány kidolgozására szólította fel az európai kormányokat a távközlési ágazat szakmai képviseleti szervezete, a GSMA.

Forrás: Shutterstock

A világszerte mintegy 800 távközlési szolgáltatót tömörítő szakmai szervezet lépésének a kínai Huawei mobil hálózati berendezés gyártó vállalat távközlési fejlesztési tenderekből való kizárására tett amerikai kezdeményezés adott aktualitást.

A képviseleti szervezet szerint az élvonalbeli technológiai cég kizárása a mobil hálózati fejlesztési tenderekből súlyos zavarokat okozna a berendezések beszállítói láncában, évekkel visszavetné a következő generációs szolgáltatói hálózatok kiépítését és áremelkedéssel terhelné meg mind a kivitelezőket, mind a szolgáltatók ügyfeleit.

Nyilvánvalóan a Huawei kizárásáról van szó

„Ezeket az igen súlyos következményeket – legyenek akár szándékoltak akár nem – teljes mértékben ki lehetne küszöbölni” – szögezi le a GSMA a távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a barcelonai Mobile World Congress (MWC) előtt bő két héttel kiadott közleménye.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint az MWC napirendjén szerepel egyebek között a távközlési cégek vezetőinek zárt ajtók mögötti megbeszélése is arról, milyen veszélyeket hordoz az ágazatra nézve, ha a Huaweit kizárnák a kormányok távközlési fejlesztési tendereikből.

Versenyhelyzetet és függetlenséget kíván a GSMA

A GSMA közleményében bejelentette: munkacsoportot állít fel európai mobil szolgáltatók bevonásával annak megvizsgálására, hogyan lehet a távközlési szolgáltató cégeknél már alkalmazott tesztelési eljárásokat külső szereplők, független laboratóriumok részvételével, vagy az 5G technológiai szabványok kidolgozásával foglalkozó 3GPP bevonásával kibővíteni.

A szervezet javaslata szerint a távközlési szolgáltatóknak és a kormányoknak meg kellene állapodniuk az Európában alkalmazandó tesztelési eljárásról és közös garanciát kellene adnia annak biztonságára nézve.

„Hogy megerősítsük a felhasználói bizalmat a szolgáltatói hálózat biztonságában és egyúttal garantáljuk a versenyt is a berendezések szállítói között.”

A GSMA számításai szerint a mobil távközlési szolgáltató cégek 300-500 milliárd dollárt fognak 2025-ig az egyebek között a hálózatra kapcsolt termelőipari berendezéseket is szupergyors adatforgalommal kiszolgáló 5G mobil hálózati rendszerek kiépítésére fordítani.

„Arra szeretnénk felhívni az európai döntéshozók figyelmét, hogy a kommunikációs hálózati infrastruktúra biztonságának garantálására törekedve ne veszítsenek el szem elől más, nem kevésbé fontos szempontokat sem, mint a verseny, az innováció, vagy a felhasználókra gyakorolt hatás”.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!