Vigyázat, újabb Facebook-visszaélés

2019.02.28. 06:00

Intimitásainkat továbbíthatja a Facebook, hiába kapcsoltuk ki

Felsorolhatatlan, hányféle adatbiztonsági botrányba keveredett a Facebook az utóbbi évben. A frissen kiderült eset, ha lehet, talán még vaskosabb az eddigieknél.

Kép: Shutterstock

Január eleji a Financial Times híre, hogy leselkedik ránk a Facebook olyan népszerű alkalmazásokon keresztül, mint a TripAdvisor, Skyscanner, MyFitnessPal, Spotify, Kayak, Yelp, Shazam, Instant Heart Rate, Duolingo, vagy éppen a The Weather Channel. Ezek egyszerűen továbbítják személyes adatainkat.

A Financial Times akkor azt írta, hogy a közösségi oldal alapértelmezetten továbbít olyan adatokat, amelyek nem csupán statisztikailag értékelhetők, hanem az adott felhasználó azonosítható személyes információi is pontosan kiderülnek belőlük. Adatokat küldenek nyomkövetőkkel a Facebook segítségével – mindezt anélkül, hogy az illetők akár csak megnyitnák a közösségi oldalt a mobilon.

Most újabb visszaélés derült ki

Ezúttal a The Wall Street Journal minapi vizsgálata világított rá arra, hogy legalább tizenegy népszerű alkalmazás küld személyes adatokat a Facebookon át

Olyan magánügyekről értesülhet személyre szabottan a közösségi oldal, hogy

ki, mikor akar teherbe esni, mikor lesz a női ciklusa, milyen a szívműködése.

A The Wall Street Journal szerint érzékeny pénzügyi és egészségi adatokat szolgáltat a mobil kikapcsolt Facebookkal is. Bizonyos esetekben a felvétel után néhány másodperccel elküldik a többek között az

Instant Heart Rate: HR Monitor (szívműködés ritmusát figyelő alkalmazás)

Flo Period & Ovulation Tracker (menstruációs naptár és ovulációs kalkulátor),

valamint többek között a Realtor (költések helyszínei és árlisták), a Breethe (meditáció), a BetterMe (súly és egészségügyi adatok) applikációból a személyes adatokat.

A The Wall Street Journal elemzője szerint a vizsgált hetven népszerű, az iOS Store-ból letölthető alkalmazásból legalább tizenegy küld potenciálisan érzékeny adatokat a felhasználókról.

Megismerhető belőlük a felhasználó személyes adatai, mint például az életkora, a testsúlya, a vérnyomása, a menstruációs ciklusai, a terhességi állapota.

A Facebook széttárja kezeit: nem az ő hibájuk

A közösségi oldal által a fejlesztők rendelkezésére bocsátott SDK-k (programfejlesztő készletek) használatából adódik a visszásság, állítják.

A Facebook szóvivője elmondta, hogy a közösségi oldal nem használja ezeket az adatokat, s az érintett cégeket pedig felszólították, töröljék, s ne küldjék tovább az információkat. Szükség esetén további lépéseket tesznek, mondta.

Hogyan védekezhetünk a túlzó kíváncsiskodás ellen?

A legnagyobb biztonságot az úgynevezett kétfaktoros bejelentkezés nyújtja. Ilyenkor egy banki szoftverhez hasonlóan kiegészítő védelemként kéri a rendszer, hogy újból adjuk meg a jelszavunkat, majd egy hitelesítő kódot küld SMS-ben egy általunk megadott és ellenőrzött telefonszámra.

Fontos, hogy soha, semmilyen, bármennyire is megbízhatónak tűnő alkalmazásnak ne adjuk meg a Facebook fiókunk adatait, s ne a Facebookon keresztül lépjünk be az oldalukra.

Részletesen ebben a cikkünkben írtunk azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyek betartása indokolt a biztonságos(abb) fészbukoláshoz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!