Kiberháború

2018.12.28. 17:35

Ismét lendületben vannak az észak-koreai hackerek?

Csaknem ezer, Dél-Koreába menekült észak-koreai személyes adatait szerezték meg számítógépes kalózok – közölte a dél-koreai újraegyesítési minisztérium pénteken.

Forrás: Shutterstock

Az észak-koreai menekültek integrálásával foglalkozó Hana központ egyik regionális irodája pénteken közölte: a múlt héten fedezték fel, hogy egyik számítógépüket kártékony vírussal fertőzték meg. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de egyelőre nem tudják, ki követte el a bűncselekményt. Mindenesetre a Hana többi irodájában a héten végzett ellenőrzés során nem találtak további fertőzött gépeket.

Az 1950-53-as koreai háború vége óta mintegy 30 ezer észak-koreai menekült Dél-Koreába, többnyire Kínán keresztül. És bár az adatlopás mögött bárki lehet, a hír olvasásakor – a két ország közötti enyhülésnek a nagypolitika színpadán mostanában mutatkozó minden jele ellenére – elsőként Észak-Koreára gyanakszik az ember. Hiszen egyrészt a menekültekről szóló információk megszerzése alapvetően a kommunista diktatúrának állhat érdekében, másrészt Kim Dzsong Un országa az elmúlt években mindent meg is tett a gyanú megerősítésének érdekében.

Phenjan általában nukleáris fejlesztéseivel büszkélkedik világszerte, így elektronikus károkozásra szakosodott rendszeréről keveset tudni, de a szakértők a titkosszolgálati és menekültektől származó információk alapján az észak-koreai hackerek számát több ezerre becsülik, akiket ráadásul a legjobb iskolákban képeznek ki.

Például Kim Hung Gvang észak-koreai menekült az AP hírügynökségnek korábban azt mondta, egy észak-koreai iparváros, Hamhung egyetemén húsz évig oktatott leendő hackereket, mielőtt 2003-ban Kínába szökött. Elmondása szerint a hallgatókat gyakran küldik külföldi – orosz vagy kínai – tanulmányutakra is, és sokan Kínából próbálnak meg beférkőzni külföldi számítógépes rendszerekbe.

Szöul 2007 óta számos, nagy károkat okozó kibertámadást ír az észak-koreaiak számlájára. Az elsőt ezek közül 2009. július 7-én hajtották végre dél-koreai és ott működő amerikai intézmények weboldalai ellen. A túlterheléses támadás alkalmával a hackerek több tízezer számítógépről küldött parancsokkal bénították meg a szervereket. A dél-koreai kormány Phenjant tette felelőssé az esetért, néhány szakértő később azonban azt mondta, nincs meggyőző bizonyíték az észak-koreaiak felelősségére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!