BME-siker

2019.12.10. 12:01

Jeleket küldenek az űrből az új magyar zsebműholdak (videó)

Az első szignálokat egy japán rádióamatőr vette körülbelül 4 órával a december 6-ai felbocsátás után a SMOG-P-ről és az ATL-1-ről egyaránt.

Forrás: Shutterstock

A Budapesti Műszaki Egyetem közleménye szerint a felbocsátást követően a műholdak először magyar idő szerint 19:40-kor értek Magyarország fölé. Az alábbi videón a hordozórakéta Rocketlab startja látható.

Azóta 12 alkalommal haladtak át az ország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek, a szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

A Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája december 6-án startolt Új-Zélandról fedélzetén a két új magyar műholddal: a műegyetemi fejlesztésű

5 x 5 x 5 cm-es SMOG-P-vel és a magánfinanszírozású 5 x 5 x 10 cm-es ATL-1-gyel.

A hordozórakéta egy japán nagyobb műholdat és 6 darab PocketQube osztályú (zseb-) műholdat állított 365 kilométeres alacsony Föld körüli pályára.

A közlemény szerint a műholdak fedélzeti hőmérséklete +15-+54 fok között mozog, a fedélzeti akkumulátorok töltöttségi szintje pedig 85-100 százalék közötti.

A SMOG-P a világ legkisebb teljes értékű működő műholdja: a többi, velük együtt pályára állított zsebműhold eddig nem mutatott üzemszerű működésre utaló jeleket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!