fejlődnek

2020.01.19. 16:23

Jön a Chromebook gépekre a Steam

Limitált mértékben, de nyit a gamerek felé a Chrome OS.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon ebből semmi sem látszik, de az Egyesült Államokban megállíthatatlanul menetelnek a Google Chrome OS-t futtató, tipikusan 300 dollár alatti laptopok. Az összefoglaló néven Chromebookoknak nevezett termékeket elsősorban iskolák vásárolják a könnyű menedzselhetőségük és kedvező áruk miatt, de igazából bárkinek megfelelhetnek, akik csak netezni szeretnének egy laptopon – írja az Origo.

Eredetileg szinte szó szerint csak ennyire voltak képesek ezek a Chromebookok, de mára futtathatóvá váltak rajtuk az androidos appok, hamarosan pedig a linuxos alkalmazásokkal is kompatibilisekké válnak.

Az Android Police-nak adott interjújában a Chrome OS termékmenedzsere elárulta, hogy a nem túlságosan távoli jövőben a Steam is elérhetővé fog válni a Chromebookokon. Kan Liu szerint a világ legnagyobb digitális játékboltja natív alkalmazásként fut majd a Chrome OS-en, azaz a jelek szerint nem a linuxos appok elérhetővé tételére kitalált virtuális gépben működik majd, ami nagyon fontos a minél jobb teljesítmény elérése érdekében.

Arról nincs hír, hogy a Windowsra írt játékok emulált futtatása támogatott lesz-e a játékbolt kliensében, Linuxon már jó ideje elérhető ez a funkció.

Persze fontos leszögezni, hogy a Steam megjelenése ellenére a Chrome OS továbbra sem fog megfelelni a komoly játékosoknak: ha valamiféle szoftveres kompatibilitási gond nem, akkor a hardverük erősen limitált teljesítménye fog gátat szabni a mókának.

Ettől függetlenül a kezdeményezés jó, masszívan bővíteni fogja az eszközökön futtatható játékok körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!