Töltői kérdés

2020.02.04. 17:19

Kellemetlen döntést hozott az Apple számára az EU

Az Európai Parlament 582-40 arányban – tehát elsöprő többséggel – úgy szavazott, hogy a mobilok töltésére egységes töltőt kell adniuk a gyártóknak.

Forrás: Shutterstock

Mint ismert, az almás cég csak és kizárólag olyan kiegészítők használatát támogatja, amelyeket az Apple tanúsított, illetve melyeket az MFi emblémával láttak el: ami persze régen kényelmetlen a felhasználóknak, mert eddig még senki nem bizonyította, hogy a Lightning-kiegészítő érdemben bármivel is többet tudna, mint a széles körben elterjedt USB-C megoldás.

Ráadásul a felhasználóknak is egyszerűsödne az élete, mert közös szabvány esetén egyetlen típussal töltene mindenki, a készülékek ebből a szempontból csereszabatosak lennének, ami sokat érne a töltőt otthon felejtett és szufla nélkül maradt készülékek tulajdonosainak – írja a MacRumors.

Az EU jogalkotóknak el kell fogadniuk az új szabályt, hogy „csökkentsék az elektronikai hulladékok mennyiségét, a fogyasztók alternatívákat kapjanak (…) egy hatékony és jól működő belső piacon.”

A huzakodás persze régen – évtizede – zajlik az EP és az Apple között: mindeddig sehogyan sem tudták elérni, hogy egységes töltők legyenek forgalomban.

Bár elvben júliusig ki kellene dolgozni az egységes megoldást, az Apple most újabb lapot rántott elő, s azzal érvel, hogy az egységesítés „gátolja az innovációt és rontja a felhasználói élményt”. Talán inkább a „bevételi élményt” rontaná, mert olcsóbb, másokkal kompatibilis megoldásra kényszerülnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!